Tsjizjov krijgt zege in schoot geworpen

Door middel van een lulligheidje heeft Aleksej Tsjizjov zich definitief het recht verworven om damwereldkampioen Guntis Valneris uit te dagen....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

HEERENVEEN

De derde barragepartij van een half uur leek slechts een formaliteit te worden. Binnen enkele minuten was een groot aantal schijven geruild. De spelers leken even te willen oefenen voor de blitzpartijen, toen Baljakin plotseling een damcombinatie van één zet diep openzette.

'Dat is het systeem. Ik vind het helemaal niet erg om zo te winnen', was de reactie van ex-wereldkampioen Tsjizjov direct na afloop. Resultaatdammen is de tweede natuur van de zesvoudige oud-wereldkampioen. In plaats van zich te verontschuldigen haalde hij triomfantelijk zijn gelijk en stuurde middels de doodsimpele combinatie tegenstander Aleksandr Baljakin met een 3-0 set-eindstand het bos in.

Baljakin voelde zich tijdens de match met Tsjizjov 'te slap'. Als oud-wereldkampioen mocht Tsjizjov bij de uitdagersmatch instappen. Baljakin versloeg in een zwaar programma achtereenvolgens eerst Harm Wiersma, de Senegalees Bassirou Ba en de sterke Rus Aleksandr Schwarzman. De laatste match zat Baljakin nog danig in de benen. De vijfsetter vroeg veel 'zenuwen en kracht'. Een rustperiode van twee maanden was hem niet vergund zodat Tsjizjov met een aanzienlijke conditionele voorsprong kon beginnen.

Behalve het eindresultaat behoudt Baljakin aan de match tegen Schwarzman de beste herinneringen. Baljakin: 'De echte partijen waren toen opwindend en ik heb tweemaal goed gewonnen. Tsjizjov speelde in de normale partijen duidelijk zonder risico. Dat vond ik vervelend. Hij is beter in sneldammen, maar ik denk liever toch wat na.'

De invulling van de WK-match tussen Tsjizjov en Valneris is nog niet duidelijk, maar er bestaan wel enkele hints. De spelers zelf wijzen op 'goede mogelijkheden en sponsors' in Rusland.

Valneris wil bovendien graag dat een deel van de match in zijn geboorteland Letland plaatsvindt. 'Maar dan moet er naast de goede contacten met het sportcomité, ook belangstelling van particuliere bedrijven komen. Daar ben ik overigens wel optimistisch over', aldus Valneris.

Er is geopperd dat de WK-match over zeven sets van drie partijen gaat. Vice-voorzitter Erik Spiekhout van de Grandmasters '96 in Nederland wil graag dat de eerste twee sets in Nederland worden gehouden.

Spiekhout: 'Dan kun je tenminste wat plannen. Vooral de ervaringen in Delfzijl waren zeer positief. Ik pas voor weer een optie met de laatste sets. Je kunt dan geen afspraken maken met sponsors.' Door Tsjizjovs winst van drie sets achtereen liep het programma in Nederland inderdaad vroegtijdig af.

Meer over