Tsjizjov handhaaft riante voorsprong met logische remise

De laatste match om de uitdager aan te wijzen voor wereldkampioen dammen Guntis Valneris, is voortgezet in Nederland. In het Siberische Krasnojarsk nam ex-wereldkampioen Aleksej Tsjizjov een welhaast onneembare 2-0 voorsprong in sets tegen Aleksandr Baljakin uit Wit-Rusland....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

LEEUWARDEN

Setsysteem of niet, een dammatch blijft voor Aleksej Tsjizjov bovenal een tactisch steekspel op hoog niveau. Griep en onzekerheid speelden in de eerste set in Siberië nog de boventoon. Vooral de derde partij wekte toen bevreemding omdat Tsjizjov in een goede stand middels een slappe afwikkeling op remise aanstuurde.

Maar liefst drie redenen voerde Tsjizjov hiervoor gisteren op. Ten eerste was zijn lichaamstempertuur boven de 38 ('ik wilde zo snel mogelijk weg'). Maar ook waren de eerste partijen bedoeld om in vorm te komen. Tsjizjov komt namelijk zelden verder dan de stadsgrenzen van Izjewsk en had lange tijd niet gespeeld.

Ten slotte wilde hij graag weten hoe het voelde om te moeten sneldammen. Tsjizjov: 'Ik ben dan wel wereldkampioen sneldammen, maar je moet met de spanning om weten te gaan. Dat kun je beter uitproberen in de eerste set dan in de vijfde.'

De derde en beslissende sneldampartij van de eerste set was de match tot dusver in een notedop. Met wit speelde Baljakin kundig naar een voordelige klassieke positie. Met een dwangzet had hij het voordeel tot bijna beslissende proporties kunnen voltooien, maar hij verzuimde.

In het vervolg moet Baljakin de kansen van Tsjizjov te laat hebben onderkend of zelfs onderschat. De zwartspeler maakte het witte blokje 34,35,40 en 45 met drie schijven inactief en won alsof hij een schijf meer had.

In de tweede set kwam de motor van Tsjizjov beter op gang. Vooral de derde 'reguliere' partij was complex en stemde tot tevredenheid. 'Op het eind stond ik bijna gewonnen', oordeelde de Rus.

De tweede partij van een half uur per speler daarentegen was verloren. Maar Tsjizjov redde zich in de enige partij waarin hij meer bedenktijd gebruikte dan zijn tegenstander, om in de derde partij als vanouds toe te slaan.

In zijn geliefde afwijking van de Kellervariant, waarmee hij voor het eerst ervaring opdeed in de match tegen Wiersma, nam hij gaandeweg het heft in handen en speelde slim en binnen achttien minuten naar winst.

In de eerste partij in Leeuwarden was Tsjizjov's opening 'niet optimaal'. De zwartspeler kwam in het voordeel en controleerde in klassieke contouren stevig het belangrijke veld 24.

Op het eind van de partij waren de kansen evenwel gekeerd, maar ondanks een kwartier voordeel op de klok ondernam Tsjizjov geen winstpoging. In het middenspel liet hij een scherpe positiezet ook al voor wat deze waard was.

Tsjizjov: 'Een set van drie partijen is te kort; als je achterkomt verlies je. Daarom was vijf partijen per set beter geweest. Ik ben niet bang om weer te sneldammen want voor Aleksandr is de situatie erger dan voor mij. Hij mag niet meer verliezen, ik nog twee keer.' De logica van Tsjizjov werkt op volle toeren.

Meer over