Tsjizjov en Georgiev in vredelievende bui

In de negende ronde van het WK dammen eindigden negen van de tien partijen in remise. De koplopers Aleksej Tsjizjov en Aleksandr Georgiev waren vredelievend en gaven elkaar weinig toe....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Volop strijd was er wel in de partij tussen Ron Heusdens en Aleksandr Schwarzman. De Rus zette een grootschalige aanval in, maar in dit WK-toernooi is Heusdens al even onverzettelijk als tijdens het NK van een maand geleden. Hij werkte zich onder de grootste druk vandaan en wist zich ruimschoots te redden.

Beide spelers voelden zich tekortgedaan. 'Ik stond constant iets beter', vond Heusdens. 'Ik voelde me wat versuft door de pijnstillers. Misschien dat ik daarom wat laconiek reageerde op zijn krankzinnige schijfoffer in het middenspel.' De Rus reageerde verontwaardigd. 'Heusdens heeft geen verstand van dammen. Ik heb hem laten ontsnappen.'

Verder was het gevecht tussen Aleksandr Getmanski en de Senegalees Jean-Marc Ndjofang lange tijd boeiend. De Rus viel via het kerkhofveld aan maar kon zijn aanval niet genoeg vrije adem geven om doorslaggevend te zijn.

De enige winst kwam op naam van Bassirou Ba. Hij versloeg Adam Kelvin Andall, en dat was zijn negende nederlaag van dit toernooi. De dammer uit Grenada kan een aardige partij spelen, maar van dit niveau wordt hij niet echt vrolijk.

Meer over