Tsjetsjenië wijst dader Rode Kruis-moord aan

De Tsjetsjeense autoriteiten zeggen de dader te hebben gevonden van de moordaanslag op zes Rode-Kruismedewerkers in Tsjetsjenië. De zes, onder wie de Nederlander Hans Elkerbout, werden eind 1996 doodgeschoten in een Rode-Kruishospitaal in Novye Atagi in het zuiden van Tsjetsjenië....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens de Tsjetsjeense autoriteiten is de aanslag op het Rode-Kruishospitaal in Novye Atagi gepleegd door Adam Denijev, een Tsjetsjeen die zich nu schuilhoudt in Moskou. Het onderzoek naar de moord stond onder leiding van president Maschadov.

Hoeveel waarde er aan de verklaring van de Tsjetsjeense regering moet worden gehecht, is onduidelijk. Mogelijk willen de Tsjetsjenen de schuld afschuiven op Moskou. De Tsjetsjeense autoriteiten legden al meteen na de aanslag de schuld bij agenten van de Russische geheime diensten. Volgens hen wilde Moskou Tsjetsjenië een slechte reputatie in het Westen bezorgen.

'De plegers van de aanslag wilden dat de internationale hulporganisaties hun hulp aan Tsjetsjenië zouden staken. Dat is inmiddels gebeurd', aldus de verklaring van de Tsjetsjeense regering.

Verscheidene hulporganisaties in Tsjetsjenië klaagden al voor de moord op de Rode-Kruismedewerkers dat zij lastig gevallen werden door Tsjetsjeense afpersers, die een deel van hun apparatuur en hulpgoederen opeisten.

Na de moordaanslag besloot het Rode Kruis al zijn medewerkers uit Tsjetsjenië terug te trekken. Ook de meeste andere hulporganisaties hebben inmiddels hun bezigheden in de Kaukasusrepubliek gestaakt, al was het maar vanwege het gevaar van gijzelingen. Verscheidenen van degenen die hun werk in Tsjetsjenië of de aangrenzende republieken wel hebben voortgezet, zijn de afgelopen maanden ontvoerd.

Op het ogenblik zitten in Tsjetsjenië nog twee Zweedse missionarissen, een Brits echtpaar en verscheidene andere Europeanen vast. Naar verluidt hebben hun ontvoerders honderdduizenden guldens voor hun vrijlating geëist.

Volgens de regering in Grozny zou Moskou tot nog toe geweigerd hebben de verdachte van de aanslag op de Rode-Kruismedewerkers uit te leveren. De Tsjetsjeense autoriteiten suggereerden dat de verdachte voor de Russische autoriteiten werkt, maar zij gaven geen details. Onduidelijk is waarom zij slechts één verdachte hebben aangeklaagd, terwijl getuigen zeggen dat verscheidene gemaskerde overvallers het hospitaal binnendrongen.

Meer over