Tsjechische regering valt: bom tussen gevestigde orde en 'Tsjechische Trump' gebarsten

De Tsjechische regeringscoalitie is krap een halfjaar voor de parlementsverkiezingen uiteengevallen. Dat heeft premier Bohuslav Sobotka dinsdag bekendgemaakt. Oorzaak van het conflict zijn de beschuldigingen van belastingfraude aan het adres van de omstreden minister van Financiën en zakenman Andrej Babiš, leider van de populistische coalitiepartner anticorruptiepartij ANO (Actie van Ontevreden Burgers).

Bohuslav Sobotka kondigt het vertrek van zijn coalitie aan. Beeld epa
Bohuslav Sobotka kondigt het vertrek van zijn coalitie aan.Beeld epa

Met de opheffing van het kabinet wil premier Sobotka een uitweg vinden uit de politieke crisis, verklaarde hij tijdens een persconferentie. Vrijdag zal hij zijn ontslag aanbieden aan president Milos Zeman. Zeman heeft het laatste woord daarover, maar daarvoor staat geen termijn. De Tsjechen gaan op 20 en 21 oktober naar de stembus om de zetels in het nieuwe Huis van Afgevaardigden te verdelen.

Geen verrassing

De val van het kabinet komt niet uit de lucht vallen. Babiš ligt al veel langer overhoop met zijn coalitiepartners. Hij beschikt over een miljardenfortuin, met enkele kranten en een televisiekanaal. Afgelopen maart dreigde hij al de regeringscoalitie op te blazen uit woede over wetsvoorstellen die zijn zakelijke belangen zouden dwarsbomen.

Tsjechië is de laatste jaren vaak opgeschrikt door corruptieschandalen. De anticorruptiepartij van Babiš was daar een antwoord op. Tegelijkertijd heeft hij ook grote zakelijke belangen, die zijn anticorruptieverhaal enigszins ongeloofwaardig maken.

Meer over