NieuwsTsjechië

Tsjechische premier, beschuldigd van fraude met EU-subsidies, overleeft motie van wantrouwen

De Tsjechische premier Andrej Babis heeft in de nacht van woensdag op donderdag een motie van wantrouwen overleefd. De oppositie wil dat de miljardair, die wordt beschuldigd van fraude, aftreedt. Zij kregen echter niet de benodigde 101 stemmen van het 200-koppige parlement.

Andrej Babis, de premier van Tsjechië. Beeld EPA
Andrej Babis, de premier van Tsjechië.Beeld EPA

85 parlementsleden stemden voor het vertrek van Babis en 85 leden tegen, na een zeventien uur durende marathondebat voorafgaand aan de stemming. In totaal stemden 170 parlementariërs. De rest was niet aanwezig of onthield zich van stemming.

Babis wordt ervan beschuldigd jarenlang onrechtmatig te hebben geprofiteerd van EU-subsidies. Hij is als premier betrokken bij het verdelen van EU-fondsen, terwijl het door zijn familie gerunde concern Agrofert miljoenen uit hetzelfde potje opstreek. Volgens de anticorruptieorganisatie Transparency International moet Tsjechië mogelijk miljoenen euro’s aan de EU terugbetalen. Het feit dat hij onlangs een politieke vertrouweling tot minister van Justitie benoemde, kwam hem op veel kritiek te staan. De multimiljardair verwerpt alle aantijgingen, die volgens hem bedoeld zijn om Tsjechië te destabiliseren. Ook zegt hij de Europese Unie geen cent te zullen teruggeven.

Begin deze maand gingen honderdduizenden Tsjechen de straat op om Babis’ aftreden te eisen. Het waren de meest omvangrijke protesten in het land sinds 1989, toen werd gedemonstreerd tegen het communistische bewind. Ook tekenden vierhonderdduizend Tsjechen een petitie, waarin Babis wordt opgeroepen zijn ontslag in te dienen.

De 64-jarige Babis van de populistische partij ANO staat aan het hoofd van een minderheidsregering met de sociaal-democraten en krijgt gedoogsteun van de communisten. ANO beleefde in 2013 in Tsjechië een politieke doorbraak als anticorruptiepartij en won de meest recente parlementsverkiezingen in 2017.

Meer over