Tsjechië toont kracht en vorm tegen kampioen

Tsjechië, de enige serieuze tegenstander van Nederland in de strijd om kwalificatie voor het EK van volgend jaar, lijkt helemaal klaar voor de tweestrijd met het keurkorps van Dick Advocaat, eind volgende maand....

Van onze sportredactie

Spelend met al zijn sterren (Zidane, Thierry, Pires en Desailly in zijn 103de interland) werd Frankrijk voor het eerst sinds het dramatisch verlopen WK op zijn nummer gezet. Sinds de vorige zomer speelde Frankrijk vijf wedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen. De lepe Tsjechische ploeg, onder aanvoering van uitblinker Nedved, bleek echter van een andere orde dan Tunesië, Cyprus, Slovenië, Malta en Tunesië.

Winnen van en in Frankrijk is maar weinig ploegen gegeven, Tsjechië deed het gisteravond met overtuiging. De volgende tegenstander van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiereeks (29 maart) bleef makkelijk overeind in het Stade de France. Na een 0-1 ruststand (Grygera) speelden de Tsjechen in het vervolg van de wedstrijd de Fransen bij tijd en wijle zoek.

Alleen in het eerste kwartier na de pauze maakten de Fransen aanspraak op meer. In de 58ste minuut miste Trezeguet een kans voor open doel, twee minuten later verprutste ook Makelele een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Kort daarop beslisten de Tsjechen de wedstrijd met een scherpe counter, een wapen dat ze uitstekend bleken te beheersen. Invaller Baros, de spits van Liverpool, rondde een razendsnelle tegenaanval bekwaam af: 0-2.

De kracht van de Tsjechen kwam eerst daarna pas goed aan het licht. Hoewel het 'nieuwe' Frankrijk van bondscoach Santini bleef aandringen, werd de thuisploeg bij herhaling overspeeld door de gasten. Vlot combinerend, met de Ajacied Galasek als schakelspeler, doken de Tsjechen vaak voor het Franse doel op. De Franse invaller Cissé (plaatsvervanger voor Arsenval-ster Thierry die tegen de Tsjechen geen poot aan de grond kreeg) was kort voor tijd nog wel dichtbij de tegentreffer maar de 0-3 leek naderbij.

Bepalende speler in de Tsjechische ploeg, net als Nederland nog zonder puntverlies iin de EK-kwalificatiepoule, was eens temeer Pavel Nedved. Hij beheerste het middenveld, veel meer dan de zo vaak geroemde Franse motor Patrick Vieira.

Nederland en Tsjechië treffen elkaar op 29 maart in Rotterdam. Het laatste duel tussen die twee landenteams vond plaats tijdens Euro 2000. Onverdiend en langs zeer omstreden weg (Ronald de Boer lokte een penalty uit) won Nederland toen met 1-0.

In de kwalificatiereeks voor Euro2004 verspeelde Servië-Montenegro, voorheen Joegoslavië, belangrijke punten. In eigen land, in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, werd tegen het relatief onbeduidende Azerbeidzjan een veilig lijkende voorsprong weggegeven, 2-2.

Mijatovic benutte in de eerste helft een strafschop. Kort na de hervatting maakte Lazetic er 2-0 van. Door twee treffers van Goerbanov kwam Azerbeidzjan terug. Dat was onverwacht. Tot dan had het land in de campagne naar Portugal nog geen punt gehaald en geen doelpunt gemaakt.

Wales heeft de leiding in de betreffende groep 9, met een maximaal resultaat uit 3 duels. De voormalige Joegoslaven speelden met twee voetballers uit de Nederlandse competitie. In het doel stond Jevric van Vitesse. Kezman was spits. De topscorer van PSV werd na ruim een uur vervangen.

Meer over