Tsjechen vloeren Turkije

Tsjechië, de grote concurrent van Nederland in kwalificatiegroep 3 van het EK voetbal, heeft gisteravond opnieuw indruk gemaakt. Voor eigen publiek won de ploeg met 4-0 van Turkije, de nummer drie van het laatste WK....

Van onze sportredactie

De doelpunten kwamen op naam van Rosicky, Koller, Smicer en Baros. Tsjechië speelt op 10 september in Praag de cruciale wedstrijd tegen Nederland.

Wit-Rusland, op 7 juni op eigen veld tegenstander van het Nederlands elftal in de groep, won met 2-1 in en van Oezbekistan. Voor de gasten scoorden Soeneiko en Koetoezov. Ploeggenoot Romasjenko kreeg in de 76ste minuut de rode kaart. Oostenrijk, ook actief in groep 3, behaalde een verrassende zege in Schotland: 0-2.

Feyenoorder Buffel maakte voor België het tweede doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Polen in Brussel (3-1). Sonck en Soetaers (Roda JC) waren voor de thuisploeg eveneens trefzeker.

Jari Litmanen brak de ban voor Finland in de oefenwedstrijd tegen IJsland (3-0). De Ajacied opende in de 55ste minuut de score uit een strafschop. Forssell en Johansson hielpen de thuisploeg in Helsinki daarna aan een ruime zege.

Zweden verloor voor eigen publiek met 1-2 van Kroatië. Olic en Zivkovic scoorden voor de bezoekers. Ajacied Ibrahimovic deed tussendoor iets terug voor de thuisploeg. Bij Zweden kwamen ook Edman (Heerenveen), Allbäck (ex-Heerenveen) en Elmander (eigendom Feyenoord) in actie. Dick van Egmond was scheidsrechter in Stockholm.

Roemenië won met 1-0 van Litouwen dankzij een treffer van Bratu. Doelman Lobont (Ajax) speelde alleen in de eerste helft. Zijn clubgenoot Chivu was de gehele wedstrijd van de partij.

Bondscoach Gerard van der Lem beleefde met Saudi-Arabië een afgang in en tegen Liechtenstein. De voetbaldwerg won in Vaduz zowaar met 1-0. Het was pas de tweede zege in de voetbalhistorie van het mini-staatje na de primeur in 1998 tegen Azerbeidzjan.

Meer over