Tsjech Korda haakt af met heupblessure

Voor Petr Korda eindigden de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in de nacht voordat ze begonnen. Op het laatste moment besloot de linkshandige Tsjech zich terug te trekken....

Van onze verslaggever

NEW YORK

Het seizoen verloopt voor de nummer zestien van de plaatsingslijst teleurstellend. In geen van de Grand Slams was Korda op dreef. Alleen op Wimbledon overleefde hij de eerste ronde. Zijn humor bleek er niet onder te hebben geleden. 'Dit is de eerste keer dat ik ongeslagen uit New York vertrek.'

Korda debuteerde in 1989 op Flushing Meadow. In vijf toernooien won hij slechts één partij, een abominabele score voor zo'n talentvolle tennisser. In de grote toernooien geeft hij zelden thuis. Roland Garros, waar hij twee jaar geleden in de eindstrijd verloor van Courier, vormt een uitzondering.

Mentaal behoort Korda niet tot de allersterksten. Dat geldt wel voor Arantxa Sanchez. De kleine Spaanse vecht tot ze erbij neervalt en dat deed ze gisteren ook. Een perfecte wedstrijdmentaliteit leverde haar in de eerste ronde de overwinning op tegen de Italiaanse Lindo Ferrando, 7-5, 6-1.

De als tweede geplaatste Sanchez maakte een 0-3 achterstand ongedaan en overleefde bovendien op 45 een setpunt. Ze had aanvankelijk grote moeite met het onbevangen en aanvallende spel van Ferrando die in 1990 op Flushing Meadow verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Monica Seles in de derde ronde.

Toen het erom ging spannen, toonde Sanchez zich de kalmste. Ze verhoogde het tempo, rende nog fanatieker achter de ballen aan en nam iets meer risico's in haar passeerslagen. Ferrando was daarna een figurant. Sanchez gunde haar nog slechts één game.

De Women's Tennis Association, de belangenorganisatie van profspeelsters, maakte in New York bekend Martina Navratilova als voorzitter te hebben gekozen. De 37jarige Amerikaanse was eerder voorzitter in 1979, 1980 en 1983. Ze volgt Pam Shriver op.

Meer over