Tsjar, tsjur, wiet-wiet-wit

Buiten zingt de wiehiehielewaal. Maar hoe herken je hem? Met (een van de vele) vogel-apps. Jean-Pierre Geelen probeert door bomen bos te zien.

DOORJEAN-PIERRE GEELEN

Er is zelfs een app met alle 285 soorten vogels die in Central Park leven

Het is de droom voor menig vogelaar: een soort Shazam voor vogelgeluiden. Gelijk de bekende app die binnen dertig seconden miljoenen muziekjes herkent, zou iets soortgelijks toch mogelijk moeten zijn met de zang van de ongeveer zesduizend vogels die de wereld herbergt.

Het virtuele vogelen 2.0. Wat ruist daar in het struikgewas? Even de smartphone richten op het gekwetter. 'Tsjar, tsjur, wiet-wiet-wit' en het schermpje geeft een feilloze analyse: grasmus.

Het zal voorlopig toekomstmuziek blijven. Wereldwijd leeft het idee, maar de uitvoering blijft moeilijk. Vogelbescherming Nederland meldde vorig jaar dat de Universiteit van Twente aan het idee werkt, maar er werd niets meer van vernomen.

Ook andere instanties zien beren op de weg. Wind en andere achtergrondgeluiden, afstand en gebrekkige microfooncapaciteit maken het moeilijk, om over de vogels zelf maar te zwijgen: de vele verschillende klanken die één enkele vogel onder verschillende omstandigheden en stemmingen weet uit te stoten, zijn moeilijk te verwerken in een handzame app.

Een gouden ei voor slimme wetenschappers en technologen. Maar voor de romantische vogelaar ook een angstvisioen: alle magie en opwinding van het vogelen gaat verloren. Zien is niet meer kennen, hooguit afvinken.

Toch biedt de smartphone de vogelaar een helpende hand. Er bestaan prachtige digi-gidsen, gewichtloos en uitgebreider dan menig papieren boek. Helaas: de mooiste komen uit verre windstreken, vooral Amerika. Schaf gerust de Sibley eGuide to the birds of North America aan, voor maar liefst 23,90 euro. Je krijgt er 6.600 afbeeldingen voor terug, met 2.300 geluiden. Maar het blijft nog stevig zoeken in de Oostvaardersplassen naar de rose-breasted grosbeak, die zich vooral in Canada ophoudt.

Om de vingers bij af te likken ook: de iBird Explorer Pro (11,99 euro voor iPhone, iPod, iPad; ook beschikbaar voor android). Het geluk is binnen handbereik: geluid, beschrijving, en karrevrachten vol foto's (waar je nooit genoeg van kunt hebben, voor alle zekerheid). Je kunt je verloren vogel zoeken op vorm, kleur, habitat, plaats en tijd van het jaar. Keuze uit 924 soorten, veel meer dan er in Nederland voorkomen.

Ver van huis

Maar ja, blij met een dode mus: dan weet je dat je een Hooded Warbler hebt gezien, een prachtig bont en geel geval. Dan weet je dus eigenlijk nog niks. Pas na enig googlen zie je dat het genoegen had met een monnikszanger. En dat je dus heel ver van huis bent.

Naar Duitsland dan, met 1000 Vögel aus aller Welt (4,99 euro, iPad). Ach so: we hadden de brillenstärling in het vizier, of de bronzekiebitz - hoe vertel je het je vogelvrienden?

De lijst kan naar believen worden aangevuld. Zoek in iTunes op 'vogels' of 'birds', en omzeil alle versies van 'Angry birds', en wacht op wat komen gaat.

Er zijn flauwe. Het Engelstalige Birds! bijvoorbeeld, met een infantiel quizje. Bij de foto van een fazant kan de gebruiker kiezen uit fazant, flamingo, uil of cedar waxwing.

Nederlandse vogel-apps zijn er gelukkig ook.

Niet de omvangrijkste, maar wel de leukste en momenteel de populairste, is Tjilp! Het biedt voor iPhone en iPadbezitters de mogelijkheid 131 vogels te herkennen, aan foto's, beschrijving (ook van gebieden waar het beest te vinden is) en zang. Klik op 'Wiki' en de bijbehorende Wikipedia-pagina opent vanzelf. Handig voor op vakantie ook: de benamingen staan vermeld in negen talen, waaronder het Deens, Frans, Italiaans en Duits. Wat Tsjilp! leuker maakt dan veel andere, is de ingebouwde quiz. Herken vogels aan hun zang, wees de snelste en verdien eeuwige roem op de topscorelijst.

Completer en ambitieuzer zijn de drie apps die gemaakt werden door ETI BioInformatics, dat informatie over vogels, maar ook vlinders, reptielen en flora toegankelijk wil maken. Afgelopen week verscheen op iTunes de app Vogels van Europa (9,99 euro), een digitale gids met 448 soorten, inclusief geluiden en 1.360 foto's.

Om de bomen door het bos te blijven zien, is de beginnende vogelaar wellicht meer gebaat bij de lichtere versie: Tuinvogels van Nederland (5,99 euro). Honderd soorten, die lang niet allemaal in de tuin voorkomen, maar wel de meest voorkomende. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, is er ook nog de app Roofvogels en uilen in Nederland (2,39 euro).

De apps van ETI hebben maar één handicap: ze vereisen het besturingssysteem IOS 4.0 of nieuwer. Bezitters van oudere iPhones kunnen er dus naar fluiten. Waarmee het dus elke vogelaar het hoofd op hol kan brengen.

iVogelen

Tjilp! (2,39 euro)

Niet compleet, maar wel de leukste Nederlandstalige vogelapp. 130 vogels, voorzien van geluid, en een (geluids)quiz. De vogel aanklikken, en de bijbehorende Wiki-pagina opent vanzelf. Voor iPhone, iPod Touch en iPad.

T

uinvogels in Nederland (5,99 euro)

De honderd bekendste vogelsoorten van Nederland. Met goed geluidendossier. Geschikt voor iPhone, iPod en iPad.

Vogels van Europa (9,99 euro)

Voor de gevorderde vogelaar: 448 soorten uit heel Europa, met geluiden en 1.360 foto's, en handige 'interactieve' manieren om te zoeken. Geschikt voor iPhone, iPod en iPad.

iBird Explorer PRO (11,99 euro)

Voertaal Engels. 924 Amerikaanse vogels, waarvan sommige uiteraard ook hier voorkomen. Te doorzoeken op vorm, kleur, geluid en uitgebreid met vele foto's van Flickr. Ook leverbaar in versies voor Groot-Brittannië en Ierland. Geschikt voor iPhone en iPad, ook in Android-versie.

Audubon Birds of Central Park (tijdelijk gratis)

Voor wie in New York is of was: alle vogels uit Central Park, handig bijeengebracht. Vermakelijke app, met 285 soorten en een kaartje met 'hotspots' van het park. Voor iPhone en iPad, ook in Android-versie.

The Sibley eGuide to the Birds of North America (23,99 euro)

De 'dikste' encyclopedie, met 6.600 afbeeldingenen 2.300 geluiden. Maar duur betaald, en alleen met vogels uit, inderdaad: Noord-Amerika. Voor iPhone, iPad.

undefined

Meer over