Trumps vrouwenprobleem is ook een demografisch probleem

In een voorverkiezingsluw weekje, weet Trump zichzelf alsnog in de kijker te spelen, ditmaal twee keer ten kosten van vrouwen. En dat nemen ze hem niet in dank af: 73 procent ziet niets in president Trump. Over Trumps kansen bij de vrouwelijke kiezer, een opvallende brief van Rubio en Kasichs pizza-faux pas lees je in de USA16-nieuwsbrief.

Donald Trump-aanhangers op een campagnebijeenkomst. Beeld getty
Donald Trump-aanhangers op een campagnebijeenkomst.Beeld getty

TRUMPS VROUWENPROBLEEM...

...is ook een demografisch probleem

Donald Trump kan zich beter maar een beetje koest houden wat zijn uitspraken over vrouwen betreft. Deze week domineerden twee schandalen het verkiezingsnieuws waarin de vrouwonvriendelijke attitude van de Republikeinse kandidaat weer eens werd bevestigd.

Het begon dinsdag met het nieuws dat Trumps campagnemanager Cory Lewandowski is aangehouden voor het 'opzettelijk tegen haar wil vastgrijpen en verwonden van de arm van Michelle Fields', een journaliste van de conservatieve nieuwssite Breitbart. Eerder werd het schandaal al naar voren gebracht door Fields zelf, die het van haar meerderen bij Breitbart onder de 'Make America great again'-pet moest houden.

Een grote groep conservatieve journalistes eist nu in een open brief aan Donald Trump dat hij Lewandowski ontslaat, maar daar ziet hij zelf niks in. De kandidaat houdt vol dat Lewandowski onschuldig is en hem beschermd heeft tegen Fields. 'Ze is geen baby', vertelt Trump in een interview met CNN. 'Moet ik haar ook vervolgen omdat ze me probeerde vast te grijpen?' Op een bewakingsvideo is echter te zien hoe ze, zij het bewapend met pen en notitieblok, rustig achter de kandidaat aanloopt totdat ze door Lewandowski wordt gegrepen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Van een andere misser kwam Donald Trump deze week wel gauw terug. In een vraaggesprek met MSNBC stelde hij dat er 'enige vorm van straf' zou moeten zijn voor vrouwen die een abortus laten plegen. Zowel vanuit het pro- als anti-abortuskamp kwam Trump vervolgens onder vuur te liggen. Hillary Clinton twitterde achteraf op persoonlijke titel: 'Net als je denkt dat het niet erger kon... Afschuwelijk en veelzeggend.' Kandidaat Ted Cruz zag ook zijn kans schoon om zich nog eens van Trump te onderscheiden: 'We moeten ervoor zorgen dat vrouwen hun waardigheid behouden en het ongelofelijke geschenk ter wereld moeten brengen', liet hij in een reactie weten. Een paar uur na het interview liet Trump weten dat hij bedoelde dat artsen en niet de vrouwen gestraft moeten worden.

De twee voorvallen zijn tekenend voor de kandidaat die de harten van nog heel veel vrouwelijke kiezers moet winnen. 73 procent van de Amerikaanse vrouwen stelt helemaal niets te zien in president Trump, blijkt uit een peiling van CNN. Dit cijfers zijn alleen maar gestegen de afgelopen maand: in december was het 59 procent, in februari 67 procent.

EEN VERONTRUSTENDE SYMBIOSE

Trump en de media: de liefde is wederzijds

'Ik zag het ook niet. Ik dacht dat de campagne van Donald Trump al na een maand of wat aan narcisme ten onder zou gaan. Boy, was I wrong', schrijft voormalig Amerika-correspondent van de NOS Eelco Bosch van Rosenthal dit weekend in Vonk. 'Mijn valkuil was tweeledig. Eén: ik had te veel vertrouwen in de voorspellende waarde van de geschiedenis, waarbij de Republikeinen na wat populistisch geflirt in de voorverkiezingen uiteindelijk altijd voor een gevestigde-ordekandidaat kozen. En twee: ik onderschatte de rol die de media zouden gaan spelen, met name de nooit verzadigde televisiezenders.' Lees zijn hele analyse over de symbiotische relatie tussen Trump en de media hier (+).

Hoe media Trump onderschatten, groot maakten en tot held verklaarden. Beeld Javier Muñoz
Hoe media Trump onderschatten, groot maakten en tot held verklaarden.Beeld Javier Muñoz

RUBIO'S BRIEF

Alle ballen op de contested convention

Wat gebeurt er met de gedelegeerden van een kandidaat die er de brui aangeeft? Normaliter mogen deze zelf kiezen op wie ze stemmen. Zo kunnen de 171 gedelegeerden van Marco Rubio op de conventie in juli zich naar eigen inzicht achter een kandidaat scharen. De Icarus van de Republikeinse partij wil echter niet dat Donald Trump nog meer steun krijgt en heeft daarom een brief gestuurd aan de Republikeinse afdelingen van de staten waar hij gedelegeerden won.

'Dear chairman', begint Marco Rubio de brief die deze week in 21 staten werd bezorgd. 'Het is mijn wens dat de gedelegeerden die mij zijn toegewezen tijdens de eerste stemronde van de Republikeinse Conventie ook op mij zullen stemmen.' Het is aan iedere individuele afdeling om te kijken of dit binnen de lokale regels past, al stelt de Republikeinse voorzitter van de staat Alaksa Peter Goldberg dat hij van zijn meeste collega's hoort dat ze overwegen gehoor te geven aan de oproep van Rubio.

Deze actie van Rubio maakt de kans op een contested convention en, daarmee een presidentskandidaat die niet Trump is, groter. Als één kandidaat niet meer dan 50 procent van de gedelegeerden heeft in de eerste stemronde op de conventie, dan komt er een nieuwe stemronde waarin de gedelegeerden helemaal vrij zijn om te kiezen. De kans is dan klein dat Trump gekozen wordt.

Mocht Rubio zijn 171 gedelegeerden houden, dan is er wel nog een andere beer op de weg: hij moet op de kieslijst terechtkomen. Volgens de partijregels moet je daarvoor in acht staten een meerderheid van de gedelegeerden hebben, en dat heeft hij niet. De partij is nu aan het onderzoeken of deze regel veranderd kan worden.

De brief van Marco Rubio aan Peter Goldberg Beeld NBC
De brief van Marco Rubio aan Peter GoldbergBeeld NBC

WAT LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN WE ELDER

'Can you comment on how you eat your pizza'

John Kasich is deze week in de grootste verkiezingsvalkuil van New York getrapt: de peperoni pizza. Of om specifieker te zijn, hij heeft een vork gebruikt om de pizza te eten. En dat moet je niet doen als je de machtigste man ter wereld wil worden. New Yorkers vouwen hun pizza alvorens hem ondersteund door hun handen naar binnen te schuiven - elke manier van eten die dat niet is, is fout. Kasich liet in een reactie weten dat de pizza zo heet was, dat hij wel een vorkje moest gebruiken. Eén persoon is wel blij met het voorval, en dat is zijn vrouw. 'Ik ben trots op je dat je eindelijk hebt geleerd hoe je je bestek goed gebruikt', zou ze gezegd hebben volgens Politico.

Kasich is niet de eerste politicus die zich schuldig maakt aan deze faux pas. Eerder kreeg de New Yorkse burgemeester al de hoon van zijn stadgenoten over zich heen toen hij de vork hanteerde. Trump nam in 2011 tijdens de campagne met Sarah Palin een vork om zijn pizza te eten, waarop John Stewart in de Daily Show begon te twijfelen aan zijn geboortecertificaat. Was Trump wel een echte New Yorker?

Kasich begaat een grote verkiezings faux pas. Beeld photo_news
Kasich begaat een grote verkiezings faux pas.Beeld photo_news

Geschiedenislessen van de Washington Post

Om de verkiezingsstrijd in groter perspectief te zetten, kan het verstandig zijn om eens uit te zoomen van de (amusante, maar soms enigszins marginale) verkiezingswaan en het grotere plaatje te bekijken. Daarom is The Washington Post de podcast 'Presidential' gestart: op weg naar de verkiezingen in november dit jaar vertelt de krant elke week over het presidentschap en het nalatenschap van één van de presidenten die de VS ooit gekend heeft. De serie is in januari begonnen bij George Washington en zal daags voor Amerikanen naar de stembus tijgen eindigen met Barack Obama.

Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering van Presidential Beeld The Washington Post
Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering van PresidentialBeeld The Washington Post
Meer over