Trumps minister van Energie wilde eerder het ministerie opheffen

Het Amerikaanse ministerie van Energie komt in handen van een klimaatscepticus met nauwe banden met de olie-industrie. Rick Perry, wiens benoeming woensdag werd bekendgemaakt door de aankomende president Donald Trump, heeft er eerder voor gepleit het door hem te leiden departement op te heffen.

Rick Perry verlaat maandag de Trump Tower na een ontmoeting met Donald Trump/ Beeld afp
Rick Perry verlaat maandag de Trump Tower na een ontmoeting met Donald Trump/Beeld afp

Onder Perry zal het ministerie van Energie ongetwijfeld een willig oor verlenen aan producenten en pleitbezorgers van fossiele brandstoffen. De beoogde minister was vanaf 2000 vijftien jaar lang gouverneur van Texas, een staat met grote olie- en gasvoorraden en een invloedrijke oliesector, waarmee hij op bijzonder goede voet stond.

Na zijn aftreden in 2015 kreeg de 66-jarige geboren Texaan bestuursfuncties bij Energy Transfer Partners en Sunoco Logistics, ondernemingen die samen een 1.900 kilometer lange oliepijpleiding aanleggen van de Canadese grens naar de Golf van Mexico. In North Dakota stuit het plan op sterk verzet van milieuactivisten en Sioux-indianen.

Het is de zoveelste in een reeks kabinetsbenoemingen die erop wijzen dat Trump inzake energiebeleid het roer wil omgooien. Hij wil weer ruim baan geven aan de winning van olie en gas. Perry heeft volgens hem als gouverneur een zakenklimaat geschapen dat in Texas voor 'miljoenen nieuwe banen en lagere energieprijzen' heeft gezorgd. 'Die aanpak gaat hij in het hele land uitvoeren.'

Net als Perry is de nieuwe president een zelfverklaard klimaatscepticus. Trump heeft gezegd dat de VS zich onder hem zullen terugtrekken uit het klimaatverdrag, dat voorziet in een forse vermindering wereldwijd van het gebruik van fossiele brandstoffen. In zijn boek Fed Up! Our Fight to Save America from Washington (2010) noemt Perry de wetenschappelijke inzichten over door de mens veroorzaakte klimaatverandering 'bedrieglijke, valse rotzooi'.

De nieuwe bewindsman wordt de opvolger van Steven Chu, een met de Nobelprijs gelauwerde natuurkundige die zich heeft ingespannen voor het bevorderen van duurzame energiebronnen. Onderzoek daarnaar is een van de belangrijkste taken van het ministerie, dat ook toezicht houdt op het Amerikaanse kernwapenprogramma. Met de winning van olie en gas bemoeit het departement zich op het ogenblik nauwelijks.

Tweemaal deed Perry een gooi naar de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap. Voor de verkiezingen van 2012 leek hij aanvankelijk goede kans te maken, maar tijdens een debat in november 2011 maakte hij een fatale blunder. Hij zei als president drie ministeries te willen opheffen, maar kon er vervolgens slechts twee noemen, Handel en Onderwijs. 'De derde, ik weet het niet. Sorry. Oeps.' Een paar minuten later herstelde hij zich. 'Overigens, het was het ministerie van Energie waar ik niet op kon komen.'

Voor de presidentsverkiezingen dit jaar meldde Perry zich opnieuw als kandidaat voor de Republikeinen. In september vorig jaar, na een slecht optreden in het eerste debat, was hij de eerste van de serieuze Republikeinse kandidaten die zich uit de race terugtrok. Vervolgens sprak hij zijn steun uit voor senator Ted Cruz uit Texas. Na diens afhaken stapte Perry over naar het kamp van Trump.

Meer over