Trumps meest succesvolle daad tot nu toe: optuigen van kerstbomen in Witte Huis

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het zou kunnen dat er tussen het schrijven van dit stukje en het drukken van de krant nog iets gebeurt, maar als het allemaal blijft zoals het is, kan ik rapporteren dat het optuigen van de kerstbomen in het Witte Huis het meest succesvolle is wat er onder het regime van Donald Trump gebeurd is. Hij is er met niemand over in een wereldbedreigende discussie met mogelijke inzet van bommen geraakt, hij heeft er geen nare, misplaatste of onbegrijpelijke tweets over verstuurd, hij heeft niemand aangerand tijdens het proces; alles is vloeiend en makkelijk verlopen, de bomen staan er, de kransen hangen aan de ramen, er twinkelt en glinstert van alles en in de gangen dansen drie ballerina's de Notenkraker.

Dat komt natuurlijk doordat het onder auspiciën van Melania is gebeurd, althans, zij werd deze week gefilmd terwijl zij met haar statische gezicht in een harde witte jurk door de gangen van het Witte Huis liep, waarbij er zich op bepaalde momenten iets rondom haar mond leek af te spelen dat aan een glimlach deed denken. Ook zoon Barron was betrokken in het proces, of nou ja, hij staat in het foldertje dat bezoekers van het Kerst-Witte-Huis zullen krijgen, getekend als een jonge Harry Potter met rode sjaal die nieuwsgierig boeken leest in gezellige hoekjes van het Kerst-Witte-Huis, al was hij in het echt net bereid een rondje om de boom te lopen en daarna weer gauw af te taaien.

Nou goed, iedereen heeft halfbakken zijn best gedaan, Donald zelf heeft zich er niet mee bemoeid: we kunnen vaststellen dat dit een heel geslaagd project is.

Melania Trump met op de achtergrond een ballerina die de Notenkraker danst Beeld epa
Melania Trump met op de achtergrond een ballerina die de Notenkraker danstBeeld epa
Melania Trump verwelkomt kinderen in het versierde Witte Huis. Beeld ap
Melania Trump verwelkomt kinderen in het versierde Witte Huis.Beeld ap

Ik was nog wel benieuwd wie in deze familie van grote denkers het thema van de versiering in het Witte Huis bedacht had. Overal lees ik dat het thema van de kerstversiering in het Witte Huis dit jaar 'time-honored traditions' is. Time-honored betekent traditioneel en traditions betekent tradities, dus het thema is: 'traditionele tradities'. En aangezien Kerst ook een traditie is, een traditionele traditie zelfs, kunnen we stellen dat het Witte Huis een traditionele traditie viert middels het thema traditionele tradities. Ik denk dat ze volgend jaar, want dan zit Trump er natuurlijk nog steeds, als thema voor hun kerstversiering 'Kerstige Kerstmis' zullen kiezen.

Geheel in lijn met de traditionele tradities zijn op diverse plekken in het Witte Huis tablets opgehangen, waar familieleden van uitgezonden militairen boodschappen voor hen mogen achterlaten. Hier zie ik nog wel een mogelijk risico, als Donald Trump langs zo'n tablet loopt en de neiging niet kan onderdrukken om met zijn kleine vingers malicieuze boodschappen naar overzeese gebieden te sturen.

Maar ja, de malicieuze boodschappen van Trump zijn inmiddels zelf al een traditionele traditie.

Meer over