Trumps dreigementen werken niet: overgrote deel VN verwerpt zijn Jeruzalem-besluit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een forse nederlaag geleden in de Verenigde Naties. Ondanks zijn dreigementen te stoppen met financiële hulp verwierpen 128 landen Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld anp
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld anp

Trump had voorafgaand aan de spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN de hele wereld onder druk gezet om zich neer te leggen bij zijn recente besluit over de status van Jeruzalem. 'We zullen de namen noteren van landen die tegen ons zijn', had VN-ambassadeur Nikki Haley gedreigd.

Niettemin stemde een ruime meerderheid van 128 landen, waaronder Nederland en de meeste lidstaten van de Europese Unie, voor een resolutie waarin het Jeruzalem-besluit van Trump van 'nul en generlei waarde' wordt genoemd. Negen landen stemden tegen de resolutie, 35 landen onthielden zich, waaronder Canada, Mexico en Polen. De VN tellen 193 leden.

Financiële sancties

De voorstemmers hangen nu financiële sancties boven het hoofd, als het Trump menens is. 'Laat ze maar tegen stemmen. We zullen dan een heleboel geld besparen', had hij kort voor de vergadering nog gezegd.

Met name in de islamitische wereld werd woedend gereageerd op Trumps relaas. Er vielen woorden als chantage en intimidatie. De Turkse president Recep Tayiyp Erdogan, een van de felste tegenstanders van de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad, zei: 'Meneer Trump, u kunt niet de wil van de democratie Turkije kopen met uw dollars'. Turkije had, als voorzitter van de Organisatie van Islamitische Samenwerking, de door Trump verfoeide resolutie ingediend, samen met Jemen, voorzitter van de Arabische Groep binnen de VN.

Uitspraken van de Algemene Vergadering van de VN hebben geen bindende status, anders dan resoluties die worden aangenomen door de Veiligheidsraad. Maar de stemming van gisteren toont wel aan hoezeer de VS en bondgenoot Israël geïsoleerd zijn binnen de internationale gemeenschap.

null Beeld afp
Beeld afp

Veto

De VS torpedeerden enkele dagen geleden een ontwerp-resolutie binnen de Veiligheidsraad, die erop gericht was de beslissing van Trump terug te draaien. De VS spraken hun veto uit; alle andere landen, waaronder belangrijke westerse bondgenoten als Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië keerden zich tegen Trumps besluit.

De Israëlische premier Benjamn Netanyahu had zich, net als Trump, gekeerd tegen de zijn ogen foute VN-beslissing. 'We verwerpen het besluit nog voor het genomen is', zei Netanyahu, die de volkerenorganisatie als een 'huis van leugens' bestempelde. Israël beschouwt de VN als partijdig en vooringenomen, ten gunste van de Palestijnen.

De VN hebben Jeruzalem als hoofdstad van Israël nooit willen erkennen. De stad, met zowel heiligdommen voor Joden als moslims, werd na de Israëlische verovering op de Jordaniërs in 1967 in zijn geheel geannexeerd. Trump doorbrak vorige maand de consensus met zijn eenzijdige stap. Hij zei niet te willen vooruitlopen op een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen, maar de laatsten zagen dat anders. Temeer omdat het besluit moet leiden tot de verhuizing van de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem - een verkiezingsbelofte.

De Palestijnse delegatie na de stemming in de Veiligheidsraad. Beeld afp
De Palestijnse delegatie na de stemming in de Veiligheidsraad.Beeld afp

Protestacties

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zelfs de officiële banden met de VS door te snijden. Hij weigerde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence te ontvangen, die deze week op bezoek zou komen in de regio.

In de Palestijnse gebieden, maar ook ver daarbuiten in de islamitische wereld kwam het de afgelopen weken tot protestacties. In het Arabische oosten van Jeruzalem, op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Gaza vielen vier doden onder Palestijnen en raakten vele honderden mensen gewond.

In de VN-bijeenkomst van gisteren waarschuwde de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Ryad al-Malki voor aanhoudend geweld, zelfs voor een 'grenzeloze religieuze oorlog'.

Protest op de Gazastrook tijdens de VN-zitting. Beeld reuters
Protest op de Gazastrook tijdens de VN-zitting.Beeld reuters
Meer over