NIEUWSVERENIGDE STATEN

Trump zet aanval op Obamacare voort ondanks coronapandemie

Ondanks de coronapandemie zet president Trump zijn aanval op Obamacare voort. Zijn regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd het zorgstelsel ongrondwettig te verklaren. Een ‘daad van onvoorstelbare wreedheid’, zeggen de Democraten.

Bert Lanting
Ziekenhuispersoneel aan het werk in het Jackson Memorial ziekenhuis in Miami, Florida.
 Beeld REUTERS
Ziekenhuispersoneel aan het werk in het Jackson Memorial ziekenhuis in Miami, Florida.Beeld REUTERS

Het ministerie van Justitie diende donderdag een verzoek in de hele Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, ongeldig te verklaren. Volgens het ministerie is de wet, die tientallen miljoenen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering heeft geholpen, in strijd met de grondwet sinds het vorige Congres de boete op onverzekerd zijn heeft afgeschaft. Daarmee is volgens hen de verzekeringsplicht komen te vervallen.

Trump probeert al sinds hij zijn intrek nam in het Witte Huis af te komen van het zorgstelsel dat zijn voorganger Barack Obama naliet. In zijn eerste jaar zag het er even naar uit dat het Congres, toen nog volledig in handen van de Republikeinen, Obamacare zou intrekken. Maar Trumps poging Obamacare om zeep te helpen mislukte doordat een drietal Republikeinse senatoren tegen het afschaffen van de verzekeringsplicht stemde.

De beslissende stem kwam van senator John McCain, die toen al aan een hersentumor leed waaraan hij later zou sterven. Trump heeft hem die stem nooit vergeven en liet zich zelfs na McCains dood neerbuigend uit over de senator.

Samen met twintig Amerikaanse staten die in handen zijn van de Republikeinen doet de regering-Trump nu een poging via het Hooggerechtshof af te komen van de erfenis van Obama.

Als het Hooggerechtshof de regering gelijk geeft kunnen ruim twintig miljoen Amerikanen hun ziektekostenverzekering kwijtraken. Ook is het dan de vraag of ze dan een alternatieve verzekering kunnen sluiten zonder dat verzekeraars een uitzondering maken voor bestaande aandoeningen.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde de juridische aanval op Obamacare ‘een daad van onvoorstelbare wreedheid’. Trumps Democratische rivaal in de strijd om het Witte Huis, Joe Biden, beschuldigde Trump ervan dat hij eerst onvoldoende heeft gedaan om de Amerikanen tegen het coronavirus te beschermen en nu een 'harteloze kruistocht’ begint om hen hun ziektekostenverzekering af te nemen.

De Democraten zijn ervan overtuigd dat Trumps offensief tegen Obamacare hen zal helpen bij hun pogingen het Witte Huis en mogelijk ook de Senaat weer in handen te krijgen. Volgens opiniepeilingen is de meerderheid van de Amerikanen voorstander van het behoud van het zorgstelsel, slechts 40 procent wil van Obamacare af.

Maar voor veel Amerikanen is de toegang tot de gezondheidszorg een veel belangrijker thema geworden sinds de coronapandemie die al aan ruim 126 duizend landgenoten het leven heeft gekost. Door de economische neergang hebben tientallen miljoenen Amerikanen hun baan verloren en daarmee ook hun ziektekostenverzekering via het bedrijf.

Een deel van hen kan aankloppen bij Medicaid, het Amerikaanse ziekenfonds voor de lage inkomens, maar soms worden ze daar afgewezen omdat ze tot voor kort teveel verdienden.

Ook sommige Republikeinen zijn bang dat Trump en zij bij de verkiezingen zullen worden gestraft voor hun pogingen Obamacare de nek om te draaien. Minister van Justitie William Barr zou hebben geprobeerd Trump op andere gedachten te brengen met de waarschuwing dat deze kwestie hem wel eens het Witte Huis zou kunnen kosten.

Critici wijzen er ook op dat Trump weliswaar zegt dat hij Obamacare zal vervangen door een veel beter zorgstelsel, maar tot nog toe hebben de Republikeinen geen alternatief gepresenteerd.

Een woordvoerder van het Witte Huis verdedigde Trump tegen de kritiek dat hij de problemen alleen maar verergerd door te proberen Obamacare af te schaffen terwijl de corona-epidemie nog lang niet voorbij lijkt. ‘Een mondiale pandemie verandert niets aan wat de Amerikanen al weten: Obamacare is een onwettige mislukking en laat alleen maar zien dat het nodig is ons te concentreren op de zorg voor patiënten.’

Vermoedelijk zal het Hooggerechtshof pas na de verkiezingen van november uitspraak doen, maar dat lijkt de vooruitzichten alleen maar slechter te maken voor Trump die volgens de peilingen momenteel flink op Biden achterloopt. Hij kan dan niet pronken met een eventuele overwinning op Obamacare tegenover zijn achterban, maar loopt wel het gevaar dat veel kiezers zich extra gemotiveerd voelen op de Democraten te stemmen.

Meer over