Trump wil lagere belastingen, maar of hij ze zelf afdraagt blijft ongewis

Donald Trump presenteerde deze week zijn economische plannen. De arbeidersklasse moet weer aan het werk en de belastingen moeten omlaag. Maar of die belastingen ook hem aangaan is onduidelijk. Hij weigert als eerste presidentskandidaat sinds 1976 openheid van zaken te geven. We vatten de afgelopen week voor u samen in de USA16-nieuwsbrief.

'Signing my tax return', aldus Donald Trump met bijgaande foto op twitter.Beeld Donald Trump

Trumps economische plannen

Make America Great Again - in vijf plannen

Afgelopen zondag deed Donald Trump iets conventioneels: hij presenteerde zijn economische plannen. Onverwacht inhoudelijk deed hij in Detroit een handreiking naar de klassieke Republikein en de gedesillusioneerde arbeider. De vijf belangrijkste punten op een rij.

- Het terugbrengen van de belastingschijven van vier naar drie, met als toptarief 33 procent en 0 procent voor de armsten. Een modaal gezin zou er jaarlijks 1.300 dollar op vooruitgaan, de toplaag 130 duizend dollar.
- De winstbelasting verlagen naar een maximum van 15 procent. Dat zou inhouden dat zowel grote en kleine bedrijven er flink op vooruitgaan: de VS kennen met 35 procent een relatief hoge vennootschapsbelasting.
- Afschaffen van de 'dodentax' oftewel het successierecht. Dit raakt vooral de rijke Amerikaan: in het huidige systeem moet men pas bij een erfenis vanaf 5,4 miljoen dollar deze belasting betalen.
- Handelsverdragen NAFTA en TPP opnieuw uitonderhandelen of geheel afblazen, om de industrie in de VS te bevorderen. 'Als we geen betere deal krijgen, lopen we weg', aldus Trump.
- Een 'energierevolutie' ontketenen door Obama's maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan terug te draaien. Zo zullen er geen banen verloren gaan in de kolenindustrie en wil hij Amerikanen ongelimiteerd naar olie en gas kunnen laten boren.

Met zijn plannen wil Trump zowel Republikeinen die hij heeft afgeschrikt als de gedesillusioneerde witte onderklasse uit de industriesteden bereiken. Correspondent Michael Persson noemt Trumps economische plannen naast de 'law-and-order-retoriek en anti-immigratieplannen, de derde poot waar zijn America-First-campagne op steunt.' (+)

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Chocoladerepen in de vorm van broodjes goud in één van Trumps casino's in Las Vegas.Beeld reuters

Alles beter dan Trump

Zélfs Clinton is beter dan Trump, is de gedachte van kandidaat McMullin

Onverwacht, onbekend en ongetrouwd: maandag meldde de Republikein Evan McMullin zich als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De veertigjarige mormoon uit Utah is de 'dark horse' van Better for America, een invloedrijke politieke non-profit die achter de Never Trump-beweging zit. McMullin doet mee als onafhankelijke kandidaat en zal naar eigen zeggen een conservatief tegengeluid tegen Donald Trump en Hillary Clinton bieden.

McMullin is een opvallende keuze. Hij heeft nog nooit meegedaan aan een (lokale) verkiezing en geniet amper bekendheid. Tekenend is het feit dat hij tot gisteren slechts 135 volgers op Twitter had. Daarnaast is McMullin ongetrouwd, iets wat ongehoord is in de Amerikaanse politiek, zeker vanuit conservatieve hoek bezien. Een First Lady of First Gentleman kan een belangrijk wapen zijn in de campagne.

Waarschijnlijk is het niet dat McMullin over een half jaar de verhuisdozen uitpakt in het Witte Huis. McMullin kan op z'n best in 25 staten op het stembiljet eindigen omdat de deadline voor aanmelding in veel staten al is verstreken. Maar het gaat noch McMullin noch Better for America erom dat hij president van de Verenigde Staten wordt; het gaat er vooral om wie het niet wordt, namelijk Donald Trump.

Verwacht wordt dat McMullin hevig campagne gaat voeren in zijn thuisstaat Utah. In deze traditioneel Republikeinse staat leeft veel onvrede over Donald Trump, met name onder de grote mormoonse populatie. Trump heeft er in de peilingen slechts een kleine voorsprong ten opzichte van Hillary Clinton. Het is aan de mormoon McMullin om kiezers van Trump af te pakken, waardoor Hillary Clinton de grootste wordt en de zes kiesmannen van Utah voor zich wint. Alles beter dan Trump, lijkt het idee, zélfs Hillary Clinton.

Evan McMullinBeeld Evan McMullin for president

De drie kandidaten die niet Trump of Clinton zijn

#NeverTrump tegenover 'Crooked Hillary', dat is de strijd die we al weken volgen. Maar behalve de Republikeinse en Democratische kandidaten zijn er drie mensen die meestrijden om het Witte Huis. Gedreven door idealisme (méér groen of minder regels) of pragmatisme (géén Trump) doen Jill Stein, Gary Johnson en Evan McMullin mee aan de verkiezingen op 8 november. Maar wie zijn zij en wat zijn hun kansen?

De blauwe enveloppen van de kandidaten

10 miljoen bij de Clintons, Trump geeft niet thuis

Traditiegetrouw gaven Hillary Clinton en haar running mate Tim Kaine deze week openheid van zaken over hun belastinggegevens. In 2015 heeft Clinton over haar 10 miljoen dollar gezamenlijke inkomen met Bill 34,2 procent federale belasting betaald; gecombineerd met lokale belastingen heeft ze 43,2 procent afgedragen. Kaine heeft samen met zijn vrouw 20,3 procent afgedragen aan de fiscus. De kandidaten willen zich tonen als nette belastingbetalende burgers.

Anders is het met Donald Trump, hij is de eerste kandidaat sinds 1976 die weigert zijn belastinggegevens te openbaren. 'Dat gaat niemand wat aan', meent Trump. Bovendien worden zijn gegevens op dit moment onderzocht door de belastingdienst, waardoor hij ze niet kan vrijgeven, aldus de kandidaat. Criticasters zien het als een vlucht van Trump. Wie niks te verbergen heeft, kan net zo goed openheid van zaken geven, mort de Clinton-campagne.

Opvallend is dat Trumps running mate Mike Pence zaterdag suggereerde dat hij zijn administratie wel gaat vrijgeven, zodra hij zijn belastingaangifte heeft gedaan. Het is niet de eerste keer dat Pence niet de Trump-lijn volgt. Eerder kondigde Pence aan Paul Ryan te steunen in zijn herverkiezing, terwijl Trump dat weigerde.

Het kan een tactische zet zijn van het Trump-kamp om Pence als tegengewicht naast Trump te positioneren. Waar Trump lak heeft aan alle conventies, volgt Pence de mores van de politieke campagne om de klassieke Republikein niet te veel af te schrikken.

Donald Trump in de weer met zijn belastingaangifte, aldus zijn twitteraccount.Beeld Donald Trump

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

Jullian Assange is nog niet klaar met Clinton
Wikileaks-oprichter Julian Assange zit achter Clinton en de Democratische Partij aan. Nadat zijn klokkenluiderssite eerder mails naar buiten bracht waaruit bleek dat de partijstaff Bernie Sanders opzettelijk dwarsboomde, suggereert hij deze week in een interview met Nieuwsuur dat de Democratische Partij een staflid heeft laten vermoorden. 'Onze klokkenluiders lopen serieuze risico's om ons van materiaal te voorzien. Een 27-jarige man, Seth Rich, die werkte voor de DNC, is onlangs vermoord. Het is niet bekend waarom. Hij liep op straat in Washington', aldus Assange.

Trump is cartoonist voor
Via The New Yorker:

Wikileaks-oprichter Julian Assange in Londen, februari 2016.Beeld reuters
Beeld The New Yorker
Meer over