Trump wil grenzen VS 'totaal' sluiten voor alle moslims

Donald Trump wil de Amerikaanse grenzen 'totaal en compleet' sluiten voor moslims die het land willen binnenkomen, 'totdat we weten wat er aan de hand is' (video). Daarmee gaat de Republikeinse presidentskandidaat, die nog steeds aan kop gaat in de peilingen, weer een stap verder in zijn anti-vreemdelingenretoriek.

Donald Trump op campagne. Beeld ap
Donald Trump op campagne.Beeld ap

Trump stuurde maandag een verklaring uit naar journalisten waarin hij stelt dat de haat van moslims 'onbevattelijk' is en dat hij eerst wil uitzoeken waar die haat vandaan komt. 'Tot we dit probleem begrijpen, en de dreiging die ervan uitgaat, mogen we geen slachtoffers worden van afschuwelijke aanvallen van mensen die alleen in jihad geloven.' In een reactie op CNN zei een stafmedewerker van het Witte Huis dat Trumps uitspraken 'volledig botsen met onze Amerikaanse waarden'. Ook zei hij dat ze botsen met de nationale veiligheid, omdat Trump op deze manier extremisten helpt die hun strijd voorstellen als een strijd tussen Amerika en de islam.

President Obama had zondagavond in een zeldzame toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis nog opgeroepen tot meer eenheid 'rond gezamenlijke idealen', 'juist in campagnetijd'. Hij noemde discriminatie van moslims verwerpelijk, en noemde daarbij expliciet het opwerpen van speciale visumbarrières voor moslims. 'Als we die weg op gaan, verliezen we. Het zaaien van verdeeldheid, het verraad van onze waarden speelt groepen als Islamitische Staat in de kaart.' De sobere toespraak van Obama, die zijn strategie tegen Islamitische Staat verdedigde, viel in dorre aarde. Veel conservatieve commentatoren zagen er opnieuw bewijs in dat de president te slap is. 'Hij heeft het met zijn toespraak alleen maar erger gemaakt', zei presidentskandidaat Marco Rubio. Ben Carson vond de toespraak 'vreemd', en Trump twitterde: 'Is dat alles? Tijd voor een nieuwe president!'

Daarmee bevestigden zij de verdeeldheid in dit land die sinds de aanslag in San Bernardino, die veertien mensen het leven kostte, niet kleiner is geworden. Toch vonden veel Republikeinen de moslimuitspraak van Trump maandag te ver gaan. 'Een belachelijk voorstel', vond mede- presidentskandidaat Chris Christie, die als gouverneur van New Jersey wel heeft gezegd dat vluchtelingen uit Syrië buiten de deur moeten worden gehouden. Lindsey Graham, zelf een stevige conservatief, deed een oproep aan alle andere presidentskandidaten de uitspraken van Trump te veroordelen.

Bewijs

Bewijs stapelt zich op dat de 28-jarige Farook en de 29-jarige Malik, de twee schutteres die het bloedbad in San Bernardino veroorzaakten, hun actie zorgvuldig voorbereid hebben. Volgens een FBI-onderzoeker hadden de twee kort voor hun daad in de omgeving van Los Angeles nog uitgebreid op een schietbaan geoefend. Dit kan een bewijs zijn voor de stelling dat ze hun daad zorgvuldig hadden gepland, aldus de FBI.

Onderzoekers van de FBI hebben al meer dan 320 bewijsstukken veiliggesteld. Daaronder zijn negentien pijpen waarvan in theorie bommen gemaakt kunnen worden. De wapens die bij de aanslag zijn gebruikt, kocht het echtpaar in de jaren 2007 tot 2012 legaal bij een handelaar, zo is gebleken.

Eerder onderzocht de politie ook het huis van de voormalige buurman van een van de schutters. De FBI verdenkt ook hem ervan Syed Rizwan Farook van wapens te hebben voorzien.

Onderdirecteur David Bowdish, rechts, van de FBI in Los Angeles geeft meer informatie over de daders. Beeld ap
Onderdirecteur David Bowdish, rechts, van de FBI in Los Angeles geeft meer informatie over de daders.Beeld ap
Meer over