Trump wil conservatieve Gorsuch in hooggerechtshof en grote anti-terreuractie in Duitsland

Goedemorgen. President Donald Trump heeft de conservatieve Neil Gorsuch genomineerd voor de rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. In Duitsland zijn vier mannen opgepakt tijdens een grote terreuractie en meer Amerikaanse staten dienen een klacht in tegen het inreisverbod van Trump.

Redactie
Demonstranten voor het Hooggerechtshof in Washington. Beeld afp
Demonstranten voor het Hooggerechtshof in Washington.Beeld afp

Terwijl u sliep

Trumps keuze voor het hooggerechtshof kiest vaak voor God en het bedrijfsleven
Conservatief Amerika heeft precies gekregen wat het wilde: een nieuwe conservatieve opperrechter (in wording). Dinsdag droeg president Donald Trump de 49-jarige Neil Gorsuch voor als negende lid van het Supreme Court, dat daarmee weer naar rechts gaat hangen. Zijn benoeming kan nog decennia effect hebben.

Politieoperaties in Duitsland: vier terreurverdachten opgepakt
In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn tijdens politieoperaties drie mannen opgepakt die verdacht worden van terrorisme. Dat meldt een woordvoerder van de Berlijnse politie, die daarmee een bericht van het Duitse blad Bild bevestigt. Volgens justitie in Frankfurt zijn in de Duitse deelstaat Hessen woensdagochtend ook 54 huiszoekingen gedaan in het kader van terreuronderzoek, waarbij een verdachte werd opgepakt.

Zeker vier Amerikaanse staten dienen klacht in tegen Trumps inreisverbod
Naast Washington, dienen ook de staten New York, Massachusetts en Virginia een klacht in tegen het 'on-Amerikaanse' decreet van de Amerikaanse president Donald Trump, die een inreisverbod en een immigratiestop oplegt voor burgers uit zeven moslimlanden.

Vergeet ruimteschepen en telescopen: computerchip gaat zwarte gat nabootsen
Stuur een stroom door een vernauwing in een chip en magnetische golven gedragen als licht bij de rand van een zwart gat. Over twee jaar in een lab, denkt Rembert Duine.

Vandaag in het nieuws

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie James Mattis bezoekt Zuid-Korea en Japan. Door de vogelgriep zijn er vanaf vandaag veel minder vrije-uitloopeieren te koop. Op het Malieveld in Den Haag wordt vanmiddag gedemonstreerd tegen het inreisverbod van Donald Trump. En op diverse plekken die in 1953 werden getroffen door de watersnood worden vandaag, 64 jaar na de ramp, herdenkingen gehouden.

Aanraders van de redactie

'Gevaarlijke' Trump kan Europa in zeer lastig parket brengen (+)

Nooit eerder zette een naoorlogse Europese politicus zwart op wit in een publiek stuk dat hij de Verenigde Staten associeert met gevaar.

Met dat malle 'Normaal. Doen.' voelt Rutte de tijdgeest haarfijn aan (+)

Toen koningin Máxima een jaar of tien geleden vaststelde dat de Nederlander niet bestaat, raakte menigeen danig in het ongerede, al wist men toen nog niet dat er nog meer aanslagen zouden volgen op alles wat vertrouwd was. Gisteren volgde een nieuwe klap. Door toedoen van een onderzoeker, die na diepgravende studie tot de volgende conclusie is gekomen: de verwarde persoon bestaat ook al niet.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Hongersnood in Somaliland door droogte: familie in het buitenland biedt hulp (+)

Somaliland kampt met extreme droogte. Dat die nog niet heeft geleid tot een humanitaire ramp is te danken aan de sterke Somalische clancultuur. De familieleden die verspreid over de wereld wonen springen bij. 'Maar er is een grens aan wat familie kan betekenen in zo'n crisis.'

Met alle aanpassingen is het best te doen in huize Vissers (+)

Willem Vissers schrijft wekelijks over het leven van zijn gehandicapte zoon Samuel. 'Het begon met de verhuizing naar drie straten verderop.'

Een man laadt door de droogte gestorven geiten op zijn kar om ze buiten Burao te verbranden en op die manier de uitbraak van ziekten te voorkomen. Beeld Sven Torfinn
Een man laadt door de droogte gestorven geiten op zijn kar om ze buiten Burao te verbranden en op die manier de uitbraak van ziekten te voorkomen.Beeld Sven Torfinn

Smaakmakers van de Afrika Cup (+)

De halve finales van de Afrika Cup gaan woensdag en donderdag tussen Burkina Faso en Egypte, Kameroen en Ghana. Eén opvallende speler per land, kort geportretteerd met behulp van een kenner.

Hoe watersnoodoverlevers denken over Trump (+)

Flamingo's overwinteren in het Grevelingenmeer; ik denk dat president Trump het machtig vindt, en het is nog echt waar ook. Roze beesten in de platte, grauwe winter. Het kan er niets mee te maken hebben maar dat het klimaat verandert, zegt Piet Vreeswijk, staat vast. 'De mensheid op zich, en dat is de hele kwestie, realiseert zich onvoldoende de gevolgen van wat ze doet.'

undefined

Aristide Bancé (links), spits van Burkina Faso. Beeld epa
Aristide Bancé (links), spits van Burkina Faso.Beeld epa

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over