Nieuws

Trump weigert te getuigen in eigen impeachmentproces

De Democratische aanklagers in het impeachmentproces tegen Donald Trump hebben de Amerikaanse ex-president als getuige opgeroepen. Trump weigert dat echter, aldus zijn advocaten, die de oproep onder ede te getuigen ‘een pr-stunt’ noemen.

Jamie Raskin, de Democratische hoofdaanklager in het impeachmentproces tegen Donald Trump, roept de ex-president op als getuige. Beeld AFP
Jamie Raskin, de Democratische hoofdaanklager in het impeachmentproces tegen Donald Trump, roept de ex-president op als getuige.Beeld AFP

Trump ontkent te hebben opgeroepen tot een opstand en stelt geen onwaarheden te hebben verspreid over de verkiezingsuitslag, noch druk te hebben uitgeoefend om de verkiezingsuitslag te veranderen. De hoofdaanklager, Jamie Raskin, vraagt Trump ‘in het licht van deze ontkenningen’ om zich onder ede nader te verklaren.

Dat zou al komende week moeten gebeuren, ergens tussen maandag en donderdag. Het proces in de Senaat begint dinsdag.

Trump wordt ervan beschuldigd de aanval op het Capitool op 6 januari te hebben aangewakkerd. Op die dag zou de verkiezingsuitslag door het Congres worden bevestigd. Bij de bestorming vielen vijf doden; later zouden nog twee bij de verdediging betrokken agenten zelfmoord plegen.

Nu Trump de uitnodiging zich onder ede nader te verklaren naast zich neerlegt, kan de Senaat hem dagvaarden. Dat wordt per meerderheid besloten; de Democraten hebben in theorie precies genoeg stemmen. Trump zal dat waarschijnlijk aanvechten, wat tot een lange juridische procedure kan leiden. Raskin wijst Trump erop dat zijn weigering te verschijnen zal worden gezien als een ‘sterke aanwijzing’ dat hij zijn handelen op 6 januari niet kan verdedigen.

MEER OVER TRUMPS IMPEACHMENT

Volgende week begint de afzettingsprocedure tegen Donald Trump. Maandag vertrok het volledige advocatenteam van de oud-president van de Verenigde Staten, uit onvrede over de te voeren strategie. Waar haalt Trump nu zo snel nieuwe juristen vandaan, en wat is volgens Amerika-correspondent Michael Persson de ware inzet van het proces?

Donald Trump is vertrokken uit het Witte Huis, maar hij houdt de Republikeinse Partij nog steeds in een ijzeren greep. Hoeveel invloed heeft Trump nog?

Geven Trump-aanhangers het op? De soldaten van Trump zijn pas net begonnen: ‘We krijgen onze president of we sterven’.

Meer over