NieuwsDonald Trump

Trump voorkomt oneervol ontslag Navy Seal

Door tussenkomst van Donald Trump mag de veroordeelde commando Edward Gallagher zijn speldje van de Navy Seals, de elite-eenheid van de Amerikaanse marine, toch behouden. 

Navy Seal-chef Edward Gallagher mag zijn speldje houden.Beeld AFP

De marineleiding had aangestuurd op oneervol ontslag en afname van de zogeheten Trident, de goudkleurige adelaar met anker en drietand die uiteindelijk met elke Seal wordt begraven. In alle commotie is de staatssecretaris voor Marine Richard Spencer ontslagen.

Gallagher was aangeklaagd voor het neerschieten van ongewapende burgers in Irak, het vermoorden van een krijgsgevangene en het bedreigen van collega’s die daarvan getuige waren, maar werd alleen veroordeeld wegens het poseren voor een foto met de (gestorven) gevangene. Trump gaf hem vorige maand gratie, en herriep zijn demotie.

Toen Spencer en de commandant van de Navy Seals Gallagher toch wilden verwijderen uit het elitekorps, dreigde Trump via Twitter dat hij dat niet zou laten gebeuren. Spencer vond dat een tweet geen bevel was en ging ermee door. Dat lijkt hem de kop te hebben gekost, al zegt minister van Defensie Mark Esper zegt dat hij Spencer heeft ontslagen omdat die achter zijn rug om tot een compromis met Trump wilde komen.

In zijn ontslagbrief zegt Spencer dat hij ‘kennelijk niet meer dezelfde opvatting over orde en discipline heeft als de hoogste commandant (Trump)’ en ‘niet in goed geweten een order kan opvolgen waarvan ik geloof dat die de heilige eed schendt die ik heb afgelegd’.

Meer over