Trump verspreidt met Nederlands filmpje zelf nepnieuws: mishandeling door moslimmigrant klopt niet

De dader was een oer-Hollandse 16-jarige jongen, maar dat weerhield de Amerikaanse president Trump er niet van op woensdagochtend om 06.35 uur een filmpje te retweeten met daarboven de tekst: 'Muslim migrant beats up Dutch boy on crutches' - 'Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar'. Maar van een moslimdader is dus helemaal geen sprake. Van een mishandeling wel.

Gijs Beukers
null Beeld epa
Beeld epa

Het filmpje werd in mei van dit jaar online gezet door filmjessite Dumpert - het omcirkelde groene kroontje prijkt linksbovenin. 'Krukkenknul krijgt laffe klappen', was de titel van de clip op Dumpert.

Op de beelden zijn twee tieners in een bos aan het water te zien. De een, op krukken, wordt uitgedaagd door de ander. Na enkele seconden neemt de jongen een flinke aanloop en schopt en slaat het weerloze slachtoffer, ook als die op de grond ligt. Een goedkeurende derde filmt het voorval.

De beelden belanden bij Dumpert waarna de jonge dader, uit Edam-Volendam, wordt gearresteerd. Dumpert verwijdert het filmpje op verzoek van de politie en het slachtoffer, en de dader wordt naar Bureau Halt gestuurd, de organisatie die jeugdcriminaliteit voorkomt en bestraft. De zaak lijkt afgesloten.

Extreemrechtse Britain First

Totdat Jayda Fransen de beelden afgelopen dinsdag boven water haalt en ze, begeleid met onjuiste tekst, met haar 54 duizend volgers op Twitter deelt. Fransen is een van de leiders van de extreemrechtse partij Britain First, en wordt momenteel vervolgd vanwege intimidatie op religieuze gronden. Naast de Nederlandse vechtpartij deelt ze nog twee video's waarin vermeende moslims geweld gebruiken.

Trump retweette de filmpjes woensdagochtend en deelde ze zo met zijn 43 miljoen volgers. Fransen zit niet tussen de 31 personen die Trump volgt op Twitter. Waarschijnlijk zag hij het filmpje doordat Ann Coulter, een conservatieve columniste die hij wel volgt, het bericht van Fransen retweette.

Zelfs Trumps vriend, de Britse televisiepresentator Piers Morgan, ging dit te ver. 'Waarom retweet u in godsnaam ongeverifieerde video's van Britain First, een zooitje walgelijke extreemrechtse racisten? Hou alsjeblieft op met deze onzin en verwijder uw tweets.' Trump zal dit bericht ongetwijfeld hebben gelezen: ook Morgan behoort tot de schaarse groep die hij volgt.

De Britse premier Theresa May, die hij niet volgt, noemde de actie van Trump 'verkeerd'. De president reageerde uren later. 'Theresa, richt je niet op mij, richt je op het radicale islamitische terrorisme in Groot-Brittannië', adviseerde Trump de premier. 'Bij ons gaat alles prima hoor.'

Eerder op de dag verdedigde Trumps woordvoerder de handelswijze van de president. 'Of de video echt is of niet, het gevaar is reëel en daar praat de president over', aldus woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. Ze zei dat ze niet wist hoe Trump op de video's stuitte.

De Nederlandse ambassade in Washington heeft ook negatief gereageerd. 'Feiten doen er toe. De dader van deze handeling is geboren en getogen in Nederland. Hij is gestraft volgens de Nederlandse wet', is te lezen in een tweet van de ambassade.

Meer over