NieuwsCoronacrisis Amerika

Trump verrast met nieuwe troef in strijd tegen corona: zijn schoonzoon Jared Kushner

Na het in elkaar timmeren van een vredesplan voor Israël en de Palestijnen, dat door president Trump als de ‘Deal van de Eeuw’ werd omschreven, heeft Trumps schoonzoon Jared Kushner nu een hoofdrol gekregen bij de coördinatie van de strijd tegen het coronavirus in de Verenigde Staten.

Onverwacht verscheen donderdag tijdens de persconferentie in het Witte Huis de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner (links). Hij gaat met onbureaucratische middelen het coronavirus te lijf.Beeld EPA

Kushner verscheen donderdag opeens op de dagelijkse persconferentie in het Witte Huis met de boodschap dat Trump hem had gevraagd als stormram te dienen om bureaucratische belemmeringen uit de weg te ruimen. 

Het opduiken van Kushner als hoofdrolspeler in de campagne om greep te krijgen op het virus, stuitte meteen op kritiek in sommige kringen. Critici wezen erop dat hij geen enkele ervaring in de medische sector heeft: net als zijn schoonvader verdiende Kushner zijn geld in de vastgoedhandel, overigens niet met onverdeeld succes. 

Achter de schermen

Kushner moet er voor zorgen dat, zoals Trump wil, ‘buiten de bestaande hokjes wordt gedacht'. ‘We moeten zorgen dat we de beste breinen in het land krijgen en de beste ideeën', zei Kushner. 

Achter de schermen blijkt hij al enige tijd aan het hoofd te staan van een crisisteam met figuren uit het bedrijfsleven, die als taak hebben het aantal corona-testen snel op te voeren, evenals de productie van medische apparatuur en ander materiaal waar de Amerikaanse ziekenhuizen om zitten te springen.

Critici vragen zich af of Kushner wel de aangewezen persoon is voor een hoofdrol in de campagne om greep te krijgen op het virus. Aanvankelijk klaagde hij dat de media het gevaar van het virus overdreven. Ook de smeekbeden van gouverneur Andrew Cuomo van New York om tienduizenden extra beademingsapparaten deed hij af als overdreven.

Anderen zeggen dat Kushners team toch wel enig succes heeft gehad bij het versnellen van de productie van ademhalingsapparaten en mondkapjes voor het medisch personeel. Ook organiseerden ze een luchtbrug, waarmee grote hoeveelheden medische spullen naar de VS werden overgevlogen.

Formeel heeft vicepresident Mike Pence nog steeds de leiding over de pogingen van de overheid om greep te krijgen op het virus, maar experts zijn bang dat de twee teams elkaar voor de voeten lopen. 

Als Trump moet kiezen tussen de adviezen van Pence of Kushner, zal hij sterk geneigd zijn te kiezen voor zijn schoonzoon, van wie hij zo'n hoge pet op heeft, vrezen zij. Kushner heeft daarbij het voordeel dat hij op ieder moment bij Trump kan binnenlopen in het Oval Office.

‘Deal van de eeuw’

Als er iemand was die ‘definitief’ een einde kon maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict, was het Kushner, prees Tump zijn schoonzoon toen deze bezig was de laatste hand te leggen aan zijn vredesplan. Maar de ‘Deal van de Eeuw’ liep nergens op uit. De Palestijnen klaagden dat zij, anders dan Israël, niet bij het opstellen van het vredesplan waren betrokken. 

Het resultaat was dat het plan sterk in het voordeel van Israël uitviel. In ruil voor het erkennen van de Israëlische annexatie van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zouden de Palestijnen een stukje land in de Negev-woestijn krijgen.

Lees ook het profiel van Kushner
Donald Trump heeft zijn schoonzoon en zakenman Jared Kushner benoemd tot Witte Huis-adviseur. Zijn benoeming is omstreden. Is het geen nepotisme? Ook maken Democraten zich bezorgd over belangenverstrengeling. Het Trump-kamp verwerpt de kritiek. Lees hier het profiel dat correspondent Michael Persson in november vorig jaar van Kushner schreef.

Op het coronaslagveld in New York proberen de verplegers hun tranen verborgen te houden
New York is een andere stad geworden. De levendigheid is weg. De arme wijken zijn het hardst getroffen. Centrum van het coronaverdriet is het ziekenhuis Elmhurst, waar verplegers moeten smeken om mondkapjes.

Meer over