NieuwsBelastingaangiften

Trump verliest tweede rechtszaak over vrijgeven van financiële gegevens

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg voor de tweede keer deze week een tegenslag wat betreft de openbaring van zijn financiën. Een rechter in New York bepaalde dat twee financiële instellingen documenten over de handel en wandel van de president mogen verstrekken aan Democratische parlementsleden.

Het gaat om Deutsche Bank en Capital One Financial Corp. Volgens de rechter heeft het Amerikaanse Congres het recht om financiële gegevens op te vragen. Hij maakte het daarmee voor de financiële instellingen in kwestie mogelijk om aan de dagvaardingen te voldoen die eerder door twee commissies van het Huis van Afgevaardigden waren uitgevaardigd. De uitspraak geldt ook voor drie kinderen van Trump en de Trump Organization.

Wanneer Trump in beroep gaat tegen deze uitspraak zal Deutsche Bank geen documenten overdragen totdat alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput. ‘We blijven bereid om de benodigde informatie te verschaffen aan de bevoegde onderzoekers en zullen de uitspraak van de rechter gehoorzamen’, aldus een woordvoerder van de bank. Trump, zijn bedrijf en zijn kinderen Donald Jr., Eric en Ivanka spanden eind april een rechtszaak aan waarin zij vroegen om alle dagvaardingen van het Huis van Afgevaardigden richting Deutsche en Capital te blokkeren. Die zaak loopt nog. Volgens Trump willen de Democraten zijn financiën alleen maar inzien om hem te kunnen dwarsbomen tijdens de presidentsverkiezingen in 2020.

Maandag werd een vergelijkbare uitspraak gedaan in Washington in de zaak rondom het bedrijf Mazars LLP, de accountant van de president, die ook door het Congres is opgedragen documenten af te geven. Mazars moet van een federale rechter documenten overhandigen die de acht jaar voorafgaand aan Trumps presidentschap beslaan. Een van de advocaten van Trump heeft al laten weten dat de president in beroep zal gaan. Hoewel Trump steeds beloofde zijn belastingaangiften te overleggen, zoals dat al tientallen jaren gebruikelijk is bij presidentskandidaten, stribbelt hij sinds hij gekozen werd alleen maar tegen.

De president heeft sinds 1998 ruim 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) geleend van Deutsche Bank. Bij zijn aantreden in 2017 bedroeg de schuld van Trump aan de bank nog ruim 300 miljoen dollar.

De strijd om de financiën van Trump

Na het Mueller-rapport proberen de Democraten op andere fronten president Trump aan te vallen. Ook via zijn belastingaangifte.

De bedrijven van de Amerikaanse president Donald Trump hebben in de periode tussen 1985 en 1994 meer dan 1 miljard dollar verlies geleden. Door de grote verliezen hoefde Trump volgens de krant acht van de tien jaar geen inkomstenbelasting te betalen

Meer over