Nieuwspresidentsverkiezingen

Trump verliest rechtszaak Pennsylvania in hoger beroep

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft vrijdag in hoger beroep een poging verworpen van het campagneteam van president Trump om de goedkeuring van de overwinning van de verkozen president Joe Biden in de staat Pennsylvania ongedaan te maken. 

President Trump speelde vrijdag een partijtje golf.Beeld AFP

De uitspraak van de rechtbank is een nieuwe klap voor Trumps pogingen de verkiezingsuitkomst van 3 november terug te draaien. Het team van Trump eiste een ​​hoorzitting waarin advocaat Rudy Giuliani ​​argumenten had kunnen aanvoeren inzake vermeende oneerlijkheden bij de stembusgang. Maar de rechters wezen dat af. 

‘Vrije, eerlijke verkiezingen zijn het levensbloed van onze democratie. Klachten over oneerlijkheid zijn ernstig. Maar verkiezingen oneerlijk noemen maakt die nog niet meteen oneerlijk’, schreef Stephanos Bibas namens de driehoofdige rechtbank in Philadelphia in het vonnis. ‘Een aanklacht vereist echter specifieke beschuldigingen en bewijzen. Geen van beide hebben we hier’, aldus de door Trump benoemde rechter.

Team Trump kondigde meteen aan in beroep te zullen gaan bij het Hooggerechtshof. ‘Op naar SCOTUS’, schreef advocaat Jenna Ellis op Twitter, verwijzend naar het hoogste rechtscollege in de VS. ‘De activistische gerechtelijke machinerie in Pennsylvania blijft de beschuldigingen van enorme fraude maar toedekken.’

Biden officiële winnaar

De staat Pennsylvania riep Joe Biden deze week officieel tot winnaar van de verkiezingen uit. De Democratische president-elect kreeg in Pennsylvania 80.000 stemmen meer dan zijn Republikeinse rivaal Trump. Op grond van de bekrachtiging mag Biden rekenen op alle 20 kiesmannen van de belangrijke swing state.

Trump heeft tot nu toe geweigerd zijn verlies in de verkiezingen toe te geven, en blijft zonder spoor van bewijs hameren op vermeende grootschalige stemfraude die in zijn nadeel zou hebben uitgepakt. Maandag gaf hij echter na twee weken uitstel zijn hoge ambtenaren eindelijk opdracht mee te werken aan een machtsoverdracht naar een regering-Biden. Donderdag zei hij voor het eerst dat hij het Witte Huis zal verlaten als het Electoral College op 14 december Biden tot president uitroept. In de tussentijd gaan de rechtszaken van Team Trump gewoon door.

Meer over