Trump verleent politiekorpsen weer toegang tot militaire wapens

Politiekorpsen in de VS kunnen weer granaatwerpers, zware wapens, pantservoertuigen en ander militair materieel aanschaffen. President Trump heeft maandag een project van het Pentagon nieuw leven ingeblazen dat korpsen toegang biedt tot militaire uitrusting. President Obama had het omstreden project in 2015 op een laag pitje gezet na ophef over het optreden van de zwaarbewapende politie van Ferguson tegen demonstranten.

Oproerpolitie in Ferguson met een MRAP. Beeld reuters
Oproerpolitie in Ferguson met een MRAP.Beeld reuters

Met het terugdraaien van Obama's maatregel lost Trump een verkiezingsbelofte in. Volgens de president is het project hard nodig om de veiligheid op straat te vergroten en om de politie te voorzien van betere materialen.

'Hervatting van het programma zal ervoor zorgen dat jullie de spullen zullen krijgen die jullie nodig hebben om je werk te doen', aldus minister van Justitie Sessions maandag in Nashville tegen juichende politiefunctionarissen. De bewindsman hield daar een toespraak voor de Fraternal Order of Police, de grootste belangenorganisatie van agenten. De groep besloot Trump te steunen in de verkiezingscampagne nadat hij had beloofd het project weer nieuw leven in te blazen.

Volgens Sessions was Obama veel te ver gegaan en ging diens maatregel ten koste van de openbare veiligheid. Burgerrechtengroepen reageerden echter verontwaardigd op Trumps besluit. Volgens hen zal de 'militarisering' van de politie leiden tot meer gewelddadige confrontaties met betogers.

'De spanningen tussen de politie en buurten blijven gespannen', aldus Kanya Bennett van de ACLU. 'En toch geven de president en de minister van Justitie de politie militaire wapens, in plaats van praktische en meer effectieve middelen om de veiligheid van het publiek te vergroten.'

Kogelwerende vesten

Het Pentagonproject bestaat al sinds 1990. Het Congres keurde het '1033-programma' toentertijd goed om de politie beter te ondersteunen in de strijd tegen de drugshandel. Sinds de aanslagen van 9/11 zegt de politie de spullen hard nodig te hebben om het terrorisme beter te bestrijden. De korpsen kregen in totaal voor ruim vijf miljard dollar aan camouflage-uniformen, kogelwerende vesten, wapens, bajonetten, drones en zware MRAP-pantserwagens die het Pentagon niet meer nodig heeft.

In Ferguson, waar in 2015 tot rellen uitbraken nadat de politie een zwarte jongen doodschoot, verscheen de politie op straat met onder andere pantserwagens. Deze MRAP's werden in Irak en Afghanistan gebruikt om bescherming te bieden tegen zware bermbommen. Volgens Obama's minister van Justitie Eric Holder verhoogde deze 'militaire reactie' de spanningen met de bewoners van Ferguson.

Obama verbood vervolgens de leverantie van onder andere granaatwerpers, bajonetten, pantserrupsvoertuigen en zware wapens aan de politie. Niet alle Republikeinen juichen Trumps maatregel toe. Senator Rand Paul noemde het maandag 'gesubsidieerde militarisering'. Zijn collega Mark Sanford benadrukte dat het programma de militarisering van het politieapparaat zal bevorderen. 'Ze worden aangemoedigd om meer spullen aan te schaffen dan ze eigenlijk nodig hebben', aldus Sanford.

Maar volgens sheriff Lee Foster van Newberry County, in de staat South Carolina, kunnen de materialen mensenlevens redden in bijzondere situaties. Foster: 'Ik ken geen enkele politieman die tijdens routineoperaties gaat rondlopen met een legerhelm.'

Meer over