NieuwsRuslandonderzoek

Trump verklaart oorlog aan team Robert Mueller en geeft opdracht tot onderzoek naar bespioneren van campagneteam

President Trump heeft de oorlog verklaard aan het team van speciaal aanklager Robert Mueller. In een tweet liet hij zondag weten dat hij het ministerie van Justitie maandag opdracht zal geven een onderzoek in te stellen naar de vraag of de FBI of het ministerie zelf zijn team heeft geïnfiltreerd voor ‘politieke doeleinden’.

President Donald TrumpBeeld REUTERS

Trump windt zich al dagen op over een bericht van zijn favoriete nieuwszender Fox dat de FBI een informant had binnen zijn campagneteam. Volgens Fox-presentator David Asman zou het ministerie van Justitie ‘erop uit zijn Trump te pakken op misdaden die hij niet heeft begaan.’ Dat is precies hoe Trump zelf denkt over het onderzoek van speciaal aanklager Mueller naar de banden tussen Trumps campagne en de Russen.

In een tweet klaagde hij dit weekeinde nog eens over de ’20 miljoen dollar kostende heksenjacht’ door dertien ‘boze’ Democraten. Daarmee doelde hij op het team van Mueller, dat overigens voor een groot deel uit Republikeinen bestaat.

Speciaal aanklager Robert MuellerBeeld REUTERS

Heksenjacht

Trump klaagt al sinds het begin van Muellers onderzoek over de ‘heksenjacht’ tegen hem, maar het is voor het eerst dat hij echt een poging doet om in te grijpen in het onderzoek. Amerikaanse staatsrechtgeleerden trokken een vergelijking met de poging van president Nixon om het onderzoek naar de Watergate-affaire te stoppen door de minister van Justitie Elliot Richardson op te dragen speciaal aanklager Archibald Cox te ontslaan. Uit protest traden Richardson en zijn plaatsvervanger af. Het politieke bloedbad werd het begin van Nixons ondergang.

Het is onduidelijk hoe het ministerie van Justitie zal reageren op Trumps bevel. Minister van Justitie Jeff Sessions ligt al een jaar onder vuur van de president omdat hij heeft beloofd dat hij zich niet met het onderzoek naar de Russische connectie zal bemoeien, omdat hij zelf bij Trumps team hoorde. In plaats van Sessions houdt onderminister Rod Rosenstein toezicht op het onderzoek. Rosenstein heeft onlangs nog verklaard dat zijn ministerie zich ‘niet zal laten chanteren’ door Republikeinen die het onderzoek willen saboteren.

Trumps woede werd nog gevoed door een bericht in de New York Times dat Mueller ook onderzoekt of Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten Trumps team hadden aangeboden te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Dat zou illegaal zijn. Volgens de New York Times zou Trumps zoon, Donald jr., daarover met een vertegenwoordiger van de twee landen hebben gesproken. Maar het is onduidelijk wat dat gesprek opleverde. Volgens Trump is de boodschap wel duidelijk. ‘Nu de Heksenjacht Rusland heeft opgegeven kijken ze naar de rest van de wereld’, zodat ze het tot de tussentijdse verkiezingen kunnen rekken en de Republikeinse partij schade kunnen toebrengen’, foeterde hij op Twitter.

Meer over