Trump verbaast met bijnaam voor Kim: waarom geeft hij een dictator een 'coole' naam als 'Rocket Man'?

Donald Trump verbaasde weer de wereld met zijn optreden, nu bij de VN. Een dictator die de wereldvrede bedreigt, Kim Jong-un, werd totale vernietiging beloofd en omgedoopt tot 'Rocket Man'. Ook gebruikte Trump weer zijn favoriete drie woorden om moeilijke vragen uit de weg te gaan. 'We zullen zien', zei hij of de VS zich zullen houden aan het Iran-akkoord. Hij gebruikt ze nu voor elk onderwerp, of het nu gaat om Obamacare, Afghanistan of Rusland.

President Trump tijdens zijn VN-toespraak.Beeld AFP

Het was de tweede keer in korte tijd dat Trump de bijnaam 'Rocket Man' gebruikte om Kim te bekritiseren. Op zondag, tijdens een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega Moon, had hij gevraagd hoe het ging met die 'Rocket Man' in het noorden die voortdurend raketten blijft lanceren.

Net als zondag, vroeg menigeen zich direct na Trumps VN-toespraak af hoe de president eigenlijk op de bijnaam was gekomen. Was er wellicht een verband met het jaren zeventigliedje 'Rocket Man' van Elton John, van wie Trump een grote fan is? Tijdens de campagne was de hit, over de ruimtereis van een astronaut, ook veelvuldig te horen op Trumps bijeenkomsten.

Welnee, ontkende een hoge Witte Huis-functionaris. 'Het was helemaal zijn idee', aldus de medewerker tegen NBC News. 'Hij heeft geen hulp nodig als het gaat om het brandmerken van personen.'

Verbazing was er ook over het 'positieve gehalte' van de bijnaam 'Rocket Man'. Vergeleken met 'Crooked Hillary' (Hillary Clinton) of 'Lying Ted' (Ted Cruz), vonden sommigen 'Rocket Man' eerder een mooie geuzennaam. Eentje die totaal niet past bij een van 's werelds meest gevreesde dictators. 'Waarom noem je hem Rocket Man?', vroeg Late Night-presentator Sett Meyers zich 's avonds af, richtend tot Trump. 'Daarmee beledig je hem niet. Het is een bijnaam die eerder cool is.'

Maar anderen, zoals VN-expert Richard Gowan van de denktank European Council on Foreign Relations, zagen het als een hele slimme marketingzet van het Witte Huis. Eentje die werd opgemerkt door een miljardenpubliek. 'Het is gemaakt voor televisie', aldus Gowan tegen de krant USA Today. Trump was het met hem eens. 'De wereld merkt het allemaal op', zei hij in een tweet woensdag over hoe hij probeert op te komen voor de VS.

President Trump heft het glas tijdens een lunch bij de VN met de Japanse premier Abe. In een tweet schreef Trump dat zijn optreden bij de VN een succes was.'De wereld merkt het op', zei hij in een tweet.Beeld AFP

'We zullen zien'

Trump grossierde bij zijn VN-debuut ook, zoals was verwacht, in de woorden 'we zullen zien' om lastige vragen te ontwijken. Ze zijn hard op weg om de meest gebruikte woorden te worden uit de presidentiële vocabulaire. Als 's werelds machtigste man aan de tand wordt gevoeld over tal van lastige politieke onderwerpen, is het deze dagen niet de vraag of Trump ze in de mond zal nemen maar eerder hoe snel dat zal zijn en hoe vaak.

Begin deze maand begon Politico te turven en ze kwamen uit op elf keer dat hij de drie woorden in korte tijd op één dag in de mond nam. En dat was nog voor één uur in de middag. Tijdens een ontmoeting maandag met de Israëlische premier Netanyahu in het VN-gebouw was het wederom raak. Of de VS het omstreden nucleaire akkoord met Iran, dat moet voorkomen dat Teheran een kernmacht wordt, gaat opzeggen, zo was de meest prangende vraag van de media.

'Wij praten er voortdurend over', antwoordde Trump kortaf, zonder verder in details te treden. 'Voortdurend. We hebben het voortdurend over onze plannen. Wij zullen zien.' Op woensdag, toen hem opnieuw werd gevraagd over de toekomst van het Iran-akkoord, had hij een andere variant: 'Ik zal het jullie laten weten.' De woorden bieden de president, die geen dossiertijger is, de kans om moeilijke vragen uit de weg te gaan van de media die hij constant bekritiseert.

President Trump wordt uitgenodigd om aan zijn toespraak voor de Algemene Vergadering te beginnen. Het was de tweede keer dat hij de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un 'Rocket Man' noemde.Beeld AFP

Geen dossiertijger

In tegenstelling tot zijn voorganger Obama, staat Trump er niet bekend om dat hij dossiers van lastige problemen doorspit voor hij een besluit neemt. Obama en ook Bill Clinton hadden de gewoonte om zich vaak tot diep in de nacht in te lezen. Trump lijkt in dit verband het meest op Ronald Reagan die van zijn staf eiste dat alle heikele kwesties waarover hij een besluit moest nemen, voor hem was samengevat op slechts één A-4'tje.

Waar de goed ingelezen Obama nu van de gelegenheid gebruik zou maken om zijn standpunt over het probleem Noord-Korea nog eens uitvoerig uiteen te zetten, kiest Trump steevast voor hetzelfde korte antwoord: 'We zullen zien'. Tegelijk biedt dit hem de kans om de indruk te wekken dat er wellicht iets groots ophanden is.

Zo werd de president begin deze maand, na een kerkdienst, gevraagd of de VS militaire actie gaan ondernemen tegen Noord-Korea. Trump, gedecideerd: 'We zullen zien'. Uitbreiding van de troepenmacht in Afghanistan? Het is een onderwerp waarover hij en zijn minister van Defensie Mattis zich al maanden buigen. Maar de president, die de neiging heeft af te dwalen, hield het in juli zoals altijd op: 'We zullen zien'.

Premier Netanyahu en president Trump schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting bij de VN. Trump zinspeelt erop dat hij het nucleaire akkoord met Iran zal opzeggen.Beeld AFP
Meer over