Trump twittert agressief filmpje waarin hij 'worstelt' met CNN

Dat hij van showworstelen houdt was bekend. Dat hij president van Amerika is en dat hij een obsessie heeft met wat hij nepnieuws noemt wisten we ook. Maar zondag lukte het Donald Trump die hobby's op een unieke manier te combineren, met een tweet die zowel tot verontwaardiging als applaus leidde. Hij kan het nog steeds, ophef veroorzaken via Twitter.

President Donald Trump tackelt de 'oplichterszender' CNN.

In een filmpje zie je Donald Trump in pak die een figuur tegen de grond werkt met een CNN-logo op de plek van zijn hoofd. Het gaat er tamelijk agressief aan toe: Trump beukt hem met zijn arm tegen de borst, de figuur valt achterover en dan gaat Trump boven op hem zitten. Je ziet wat spartelende ledematen, dan staat Trump op en loopt triomfantelijk weg. Dit alles buiten een boksring, terwijl op de achtergrond de juichende tribunes te zien zijn.

Moedigt de Amerikaanse president hiermee geweld tegen journalisten aan, zoals CNN in een reactie schreef?

WrestleMania

De opname stamt uit 2007. Trump trad toen op in WrestleMania, de typisch Amerikaanse show van uitzinnig uitgedoste worstelaars die elkaar volgens vooraf uitgeschreven manoeuvres neerbeuken, bespringen en verstikken - vaak gebruikmakend van de veerkracht van de touwen, het canvas, de scheidsrechter en de vloer buiten de ring. De figuur is Vince McMahon, de steenrijke eigenaar van de worstelshows en goede vriend van Trump. Afgelopen week verscheen de bewerkte video op de website Reddit, kennelijk afkomstig vanuit de harde kern van Trump-supporters.

Met het doorplaatsen van het filmpje, via Trumps persoonlijke én presidentiële Twitter-account, heeft Trump zijn hekel aan de media in het algemeen en aan CNN in het bijzonder verder op de spits gedreven. Nadat CNN vorige week een onjuist verhaal moest terugtrekken over een vermeende band tussen het Kremlin en de Trump-campagne (het kostte drie CNN-medewerkers de kop), heeft de president zijn campagne geïntensiveerd. Dit weekend verzon hij onder meer een nieuwe bijnaam voor CNN, dat van Fake News naar Fraud News werd gepromoveerd.

Applaus

Ook vecht hij virtueel met twee presentatoren van MSNBC, die kritiek hadden op zijn media-aanvallen. Vooral de vrouwelijke presentator Mika Brzezinski moest het ontgelden: ze werd 'dumb as a rock', 'low IQ' en 'crazy' genoemd, en ze 'bloedde wegens een facelift'. De tweets werden zelfs door enkele Republikeinse senatoren onpresidentieel genoemd.

Zijn fans blijven applaudisseren. Zij snappen iets dat de progressieve elite niet snapt: showworstelen. 'Trumps zorgvuldig aangewakkerde vetes zijn puur professioneel worstelen', schrijft Naomi Klein in haar nieuwste boek, No Is Not Enough. Trumps presidentschap draait om simplistische gevechten en bijnamen die voor altijd blijven plakken ('Little Marco', 'Lyin' Ted', 'Crooked Hillary', 'Failing New York Times'); de 'lock her up'-kreten tijdens zijn rally's konden ook van een worstelpubliek komen. Als beloning voor bewezen vriendendiensten benoemde Trump Linda McMahon, vrouw van worstelkoning Vince, tot lid van zijn kabinet: zij mag het midden- en kleinbedrijf vooruit helpen.

Heeft de president niets beters te doen, vroeg CNN zich af in een reactie. 'In plaats van zijn eerste ontmoeting met Vladimir Poetin voor te bereiden, zich met Noord-Korea bezig te houden of te werken aan zijn zorgwet, vertoont hij dit kinderachtige gedrag, ver onder de waardigheid van zijn functie.'

Maar Trump twitterde zaterdag al: 'Mijn gebruik van sociale media is niet Presidentieel - het is MODERN PRESIDENTIEEL.'

Lees de laatste artikelen over president Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede van zijn eigen partij op de hals gehaald na een flinke Twittertirade tegen een tv-presentatrice. Hij noemde haar 'gek' en haalde aan dat hij haar vorig jaar op een van zijn resorts trof, 'zwaar aan het bloeden door een facelift'.

Drie Nederlandse Trump-aanhangers van het eerste uur en twee verklaarde tegenstanders bespreken de eerste maanden van zijn presidentschap. Lees hier of ze inmiddels van mening zijn veranderd.

Het aanzien van de Verenigde Staten in de wereld heeft een enorme deuk opgelopen sinds president Donald Trump in het Witte Huis zit. Volgens een opiniepeiling van het Pew Research Center onder veertigduizend mensen in 37 landen heeft driekwart van de ondervraagden geen vertrouwen in Trump als het gaat om zijn rol op het wereldtoneel. Vergeleken met zijn voorganger, Barack Obama, scoort Trump in vrijwel alle landen dramatisch slecht.

Meer over