NieuwsCoronacrisis VS

Trump trekt stekker uit onderhandelingen over economisch stimuleringspakket

President Donald Trump heeft grote verwarring gezaaid over het reddingsplan voor de economie. Dinsdagmiddag legde hij per direct de onderhandelingen stil over een tweede stimuleringspakket voor miljoenen Amerikanen die financieel lijden onder de coronacrisis.

Anne van Driel
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld Getty Images

Dat besluit kwam hem op kritiek van de Democraten en economen te staan. Dinsdagavond stuurde hij tweets waarin hij op dat besluit leek terug te komen. Hij stelde dat het Congres en de Senaat ‘ONMIDDELLIJK’ een aantal economische voorstellen moeten goedkeuren, die al onderdeel waren van het pakket waarover in eerste instantie werd onderhandeld.

Trump stopte de onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten over een economisch hulppakket in een reeks tweets. Daarin stelde hij de onderhandelingen pas weer te willen hervatten na de verkiezingen, ‘onmiddellijk nadat ik gewonnen heb’. Na het nieuws daalden de aandelen van onder meer luchtvaartmaatschappijen scherp.

De Republikeinen en de Democraten steggelen al maanden over het stimuleringspakket, dat volgens de Democraten 2.400 miljard dollar moet omvatten, en volgens de Republikeinen 1.600 miljard dollar. Na dagen van intensieve voorbesprekingen, zouden dinsdagmiddag de Democratische voorzitter van het Congres Nancy Pelosi en de Republikeinse minister van Financiën Steve Mnuchin bijeenkomen in de hoop toch nog tot een compromis te kunnen komen. Vlak daarvoor trok Trump echter onverwacht de stekker uit het overleg.

In zijn serie tweets verweet Trump Pelosi ‘niet ter goeder trouw’ te onderhandelen, omdat zij het geld volgens Trump louter in ‘slecht functionerende, gewelddadige Democratische steden en staten’ zou willen steken. Trump wil het geld na de verkiezingen besteden aan ‘hardwerkende Amerikanen en Kleine Bedrijven’, die zich naar zijn mening kennelijk niet in Democratisch geleide steden en staten kunnen bevinden. Grote steden zijn in het algemeen harder getroffen door de pandemie dan het platteland.

Trump droeg Mnuchin vervolgens op de onderhandelingen te beëindigen en vroeg Senaatsvoorziter Mitch McConnell om zich fulltime te richten op het goedkeuren van ‘mijn uitstekende kandidaat voor het Hooggerechtshof’ Amy Coney Barrett. Trump eindigde zijn twitterreeks met een lofzang op de Amerikaanse economie die volgens hem in recordtempo opveert. ‘Onze economie doet het erg goed. De aandelenmarkt staat op recordhoogte. BANEN en werkloosheid [sic]… komen ook terug in recordaantallen. We leiden de wereld in Economisch Herstel en HET BESTE MOET NOG KOMEN!’

Vlak voor Trumps terugtrekking, die ook leidde tot een daling van de aandelenindex S&P 500 en van de Dow Jones Industrial Average, had Jerome Powell, de directeur van de Amerikaanse Centrale Bank, opnieuw gewezen op de noodzaak van een akkoord, nu het geld van het eerste stimuleringspakket uit het voorjaar (2.200 miljard dollar) opraakt. Hij waarschuwde er dinsdag voor dat als er niet meer federale hulp in de economie wordt gestoken, het zwakke herstel verder wordt afgeremd.

Verrassend besluit

Presidentskandidaat Joe Biden veroordeelde Trump door te wijzen op de miljoenen Amerikanen die worden benadeeld door uitstel van de stimuleringsmaatregel: ‘Uw president keert u de rug toe.’

Trumps besluit verraste zowel Democraten als Republikeinen. In een overleg met Republikeinse leiders op dinsdag zou Trump de indruk hebben gewekt een akkoord na te streven en sprak hij met geen woord over het beëindigen van de onderhandelingen, aldus CNN. Hoewel Republikeinen kritisch stonden tegenover Pelosi, die volgens hen in de onderhandelingen steeds nieuwe eisen op tafel legde, hadden zij de indruk dat de gesprekken ondanks alle moeilijkheden doorgang konden vinden.

Pelosi reageerde furieus. ‘Het is duidelijk dat het Witte Huis in totale wanorde verkeert’, stelde zij in een verklaring. ‘Vandaag toont president Trump opnieuw zijn ware aard: hij zet zichzelf op de eerste plaats ten koste van het land, met de medeplichtigheid van alle Republikeinse leden in het Congres’, aldus Pelosi. ‘Weglopen van de besprekingen over het coronavirus bewijst dat president Trump niet bereid is het virus te vermorzelen.’

Dinsdagavond rond 10 uur lokale tijd stuurde Trump twee tweets waarin hij deels van koers leek te veranderen. Daarin roept hij het Congres en de Senaat op om onmiddellijk een budget van 25 miljard dollar goed te keuren voor salarisondersteuning voor vliegtuigmaatschappijen, en 135 miljard dollar voor een programma ter bescherming van salarissen voor kleine bedrijven.

In een andere tweet stelt hij voor Amerikanen ‘stimuleringschecks’ van 1.200 dollar te geven. ‘Ik ben klaar dat nu te ondertekenen. Luister je Nancy?’, twittert hij.

LEES OOK:

Het gaat vaak over de persoonlijkheden van Biden en Trump, maar wat zijn hun standpunten?

Meer over