NieuwsVerenigde Staten

Trump stuurt meer omstreden federale agenten naar Amerikaanse steden

De Amerikaanse president Donald Trump gaat op meer plekken federale agenten inzetten om geweld bij demonstraties op straat in te dammen. Hij kondigde dat woensdag aan in een bijeenkomst met journalisten.

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld EPA

Trump, die vindt dat sommige (Democratische) burgemeesters niet adequaat reageren op de gewelddadigheden, gaat de zogenoemde Operation Legend uitbreiden. Hij noemde onder andere de stad Chicago en verklaarde dat zijn regering ‘er niet bij zal staan te kijken’ hoe het geweld in die stad groeit. Ook gaan er troepen naar Albuquerque in de staat New Mexico. Trumps speciale ordedienst bestaat uit zo’n tweeduizend agenten, afkomstig uit verschillende federale diensten.

De in camouflagekleding gehulde, niet-identificeerbare federale troepen moeten de lokale politie steunen in de strijd tegen geweld. Hun inzet is niet bepaald overal welkom. Zo riep de burgemeester van de stad Portland afgelopen weekeinde Trump op om zijn agenten terug te halen naar de gebouwen die ze horen te beschermen of helemaal weg te halen uit de stad. Aanleiding was een serie arrestaties door de agenten tijdens demonstraties tegen racisme en politiegeweld.

De agenten droegen militaire kledij en het was voor het publiek niet duidelijk bij welke eenheid ze hoorden. Betogers werden afgevoerd in ongemarkeerde busjes. Volgens getuigen gingen zij daarbij hardhandig te werk.

LEES OOK:

Trump wil bevoegdheden paramilitairen uitbreiden, critici vrezen meer ‘ongrondwettelijke’ acties.

Meer over