NIEUWSREPUBLIKEINSE CONVENTIE GESCHRAPT

Trump schrapt Republikeinse conventie in Florida, nominatie vindt plaats in klein gezelschap

De Amerikaanse president Trump heeft de Republikeinse conventie die in augustus gepland stond in Jacksonville, Florida, geannuleerd. Hij doet dit vanwege de coronapandemie, die nu vooral in de zuidelijke staten in de VS oplaait.

‘Het voelde niet goed’ de aanhang naar een mogelijke virusbrandhaard te laten komen, aldus president Trump over het schrappen van de conventie.Beeld AFP

Tijdens die bijeenkomst zou hij de nominatie aanvaarden om namens de partij presidentskandidaat te zijn bij de verkiezingen op 3 november. ‘We zullen geen grote openbare conventie houden, dit is niet het moment’, aldus Trump. Hij is van mening dat het zijn plicht als president is om ‘de Amerikanen te beschermen’.

Trumps formele nominatie zal nu plaatsvinden op 24 augustus in North Carolina, waar op dit datum een klein aantal leden van de Republikeinse partij voor een periode van vier uur samenkomt in Charlotte.

In Florida stonden van 24 tot en met 27 augustus vier dagen lang bijeenkomsten op het programma. Er werden 10 duizend mensen verwacht. Dat was al een fractie van het aantal mensen dat de Republikeinse conventie onder normale omstandigheden bezoekt. 

Volgens Trump ‘voelde het niet goed’ zijn aanhang naar een virusbrandhaard te laten komen. ‘We wilden geen risico’s nemen’, aldus Trump. ‘We moeten waakzaam blijven en een voorbeeld stellen. Het is moeilijk voor ons om te zeggen dat er veel mensen in een kamer moeten zitten en dat andere mensen dat niet moeten doen.’

Trump heeft laten weten zijn acceptatiespeech in een andere vorm te houden, waarschijnlijk online.

Lees verder

De grote draai van Trump: ‘Uitbraak zal erger worden, draag een mondkapje’

Ongrondwettelijk of niet, Trump is trots op zijn ‘geheime leger’

Stappenplan: Zo word je president van Amerika.