nieuwstrump IN KENOSHA

Trump paradeert tussen het puin van Kenosha: ‘Orde hersteld dankzij Nationale Garde’

De Amerikaanse president Donald Trump bleef dinsdag beweren dat hij de orde in het stadje Kenosha zou hebben hersteld. Volgens hem zou het plaatsje ‘niet meer hebben bestaan’ als hij er niet op had aangedrongen de Nationale Garde in te schakelen. Dat was een in drie opzichten vertekende voorstelling van wat er in het plaatsje is gebeurd.

Michael Persson en Anne van Driel
President Trump bij een afgebrand gebouw in Kenosha. Beeld AP
President Trump bij een afgebrand gebouw in Kenosha.Beeld AP

Trump bracht dinsdag een bezoek aan het stadje in Wisconsin, en ging daarbij naar plekken waar hij het belang van zijn belangrijkste verkiezingsthema, law and order, kon laten zien.

Voor de puinhopen van een winkel voor kantoormeubilair sprak hij een van de eigenaren. Ook ging hij langs bij het commandocentrum van de National Guard in een middelbare school, en bij een alarmcentrale van de stad. Daarnaast nam hij deel aan een rondetafeldiscussie over de veiligheid in de stad.

Maar Trump bracht geen bezoek aan de familie van Jacob Blake, de zwarte 29-jarige man die vorige week zondag zeven keer in zijn rug werd geschoten door een witte politieagent. ‘Ik zou gisteren telefonisch met de moeder spreken’, zei hij dinsdag, ‘maar toen hoorde ik dat er ook een stel advocaten aan de lijn was. Ik heb al genoeg advocaten in mijn leven.’

Op de vraag wat hij voor boodschap heeft voor Blakes familie, zei Trump dinsdag dat hij liever zou willen dat dat ‘plaatselijk zou worden afgehandeld’ door de dominee van de familie. Maandag zei hij al dat hij al met die dominee had gesproken. De vader van Jacob Blake (Jacob Blake sr.) zei dat de familie geen familiedominee heeft.

Familie en vrienden van Blake uitten felle kritiek op Trumps bezoek. ‘We weten waarom Trump vandaag hier in Kenosha is: Hij is hier om angst en chaos te zaaien. We verwerpen deze pogingen om ons te verdelen’, zei Tanya McCelan, een vriend van de familie, op een persconferentie dinsdag.

Voor- en tegenstanders van Trump. Beeld EPA
Voor- en tegenstanders van Trump.Beeld EPA

Golfer

In een interview met presentator Laura Ingraham op Fox News vergeleek Trump de politieagent die Jacob Blake neerschoot met een golfer die schrikt en daarmee een putt op een meter afstand van het putje mist.

In datzelfde interview beweerde Trump ook dat er een onderzoek gaande was naar een vliegtuig met ‘boeven’ die vorige week naar de Republikeinse Conventie zouden hebben willen gaan. Toen Ingraham om details vroeg, zei Trump dat hij het ‘ooit’ zal vertellen.

Dinsdag bleef hij het verhaal verdedigen. Volgens hem waren de mensen die aan boord gingen ‘duidelijk problemen aan het zoeken’. Trumps bron, ook aan boord, zou zich ‘zeer ongemakkelijk’ hebben gevoeld.

Trump werd bij zijn trip dinsdag vergezeld door Minister van Justitie William Barr en waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf.

Nationale Garde

Na het neerschieten van Blake braken vorige week rellen uit in Kenosha. Trump beweerde dat die zijn gestopt ‘vanaf het moment dat de Nationale Garde kwam. Ik bedoel letterlijk dat het stopte toen ze hun voet op deze locatie zetten.’

Dat is niet waar: de Nationale Garde arriveerde vorige week maandag. Een dag later werden twee demonstranten doodgeschoten door een 17-jarige Trump-aanhanger.

Bovendien werd de hulp van de Nationale Garde ingeroepen door de gouverneur van Wisconsin, Tony Evers. De president heeft daar geen zeggenschap over.

Dat de rust na de schietpartij weerkeerde had ook andere oorzaken: de militieleden die dinsdag in elk geval voor de helft verantwoordelijk waren voor de oorlogstaferelen, waren een dag daarna vertrokken.

Factcheckwebsite PolitiFact beoordeelt de claim van Trump als onwaarheid van het kaliber ‘pants on fire’.

Trump verdedigde dinsdag ook opnieuw Kyle Rittenhouse, de jongen die gearresteerd is en beschuldigd wordt van tweevoudige moord op twee demonstranten in Kenosha. ‘Hij werd zelf aangevallen, hij werd aangevallen. Ze schoten op hem in de straat, dat wordt nergens gemeld.’

Trump kondigde dinsdag aan dat hij 42 miljoen dollar (35 miljoen euro) noodhulp naar Kenosha zal sturen om de politie te ondersteunen en getroffen winkeliers te helpen.

Lees verder

Trump gooit olie op het vuur met bezoek aan door geweld geplaagd Kenosha
Donald Trump is niet van plan de gemoederen in zijn land te bedaren nu er gevechten zijn uitgebroken tussen zijn aanhangers en Black Lives Matter-activisten. Door zijn bezoek dinsdag aan de stad Kenosha dreigt de ruzie alleen maar feller te worden.

Mogelijke Trump-aanhanger doodgeschoten in Portland, onrust neemt toe
Een witte man is zaterdagavond laat doodgeschoten in Portland. Kort daarvoor raakten honderden Trump-aanhangers slaags met Black Lives Matter-betogers. De gedode man droeg een petje van een pro-Trump groepering in Portland.

Biden: Trump blijft geweld aanwakkeren, hij moet iedere vorm van geweld juist veroordelen
In het verhitte klimaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de Democratische kandidaat Joe Biden president Donald Trump opgeroepen om geweld vanuit elke politieke richting te veroordelen. ‘We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is’, zei Biden zondag.

Buitenlandse beïnvloeding Amerikaanse verkiezingen blijft voortaan binnenskamers
De regering-Trump zal geen vragen meer beantwoorden van volksvertegenwoordigers in het Congres over de veiligheid van de verkiezingen en de buitenlandse beïnvloeding daarvan. De Democratische oppositie zal het moeten doen met schriftelijke rapporten van inlichtingendirecteur John Ratcliffe, een loyale steunpilaar van Trump.

Meer over