Trump ontslaat minister van Justitie na kritiek en begrip 'verward persoon' schept verwarring

Goedemorgen. De 'verwarde persoon' die geregeld opduikt in discussies over de zorg, blijkt niet te bestaan. President Donald Trump heeft waarnemend minister Sally Yates (Justitie) ontslagen en Thierry Baudet heeft met 25 anderen Trump opgeroepen druk uit te oefenen een nieuw onderzoek te beginnen naar de toedracht van de vliegramp met de MH17. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Sally Yates. Beeld photo_news
Sally Yates.Beeld photo_news

Terwijl u sliep

Trump ontslaat minister van Justitie na kritiek op inreisverbod

De Amerikaanse president Donald Trump heeft waarnemend minister Sally Yates (Justitie) ontslagen. Dat gebeurde maandag nadat de bewindsvrouw haar departement opdracht had gegeven het inreisverbod van de president niet voor de rechter te verdedigen. Yates had in een brief aan haar medewerkers onder meer vraagtekens gezet bij de wettelijke onderbouwing van het inreisverbod voor vluchtelingen en reizigers uit zeven overwegend islamitische landen.

Begrip 'verwarde persoon' blijkt niet te bestaan, term schept vooral verwarring

De 'verwarde persoon' die geregeld opduikt in discussies over de zorg, blijkt niet te bestaan. De term is door een veranderd registratiesysteem van de politie een vergaarbak geworden voor alles wat afwijkend is.

'Zit het team niet in een tunnelvisie dat de dader van tevoren al bekend is?'

Of de nieuwe Amerikaanse president niet kan zorgen voor een nieuw onderzoek naar de MH-17-ramp, vroeg een groep opiniemakers per brief. Baudet tekende 'privé', zegt hij. Nabestaanden zijn geschokt.

Stedelijk Museum Alkmaar koopt Salomon van Ruysdael

Men wilde het, en men kreeg het: het Stedelijk Museum Alkmaar heeft Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het Noorden van Salomon van Ruysdael gekocht. Het stadsgezicht, olieverf op paneel, dateert uit 1644 en is gekocht van een Amerikaanse verzamelaar voor 1 miljoen dollar. Hiermee is het de duurste aankoop uit de geschiedenis van het Stedelijk Museum. Het werk, dat al enige tijd in de vaste opstelling was te zien, maakt vanaf deze week deel uit van een kleine presentatie in het museum.

Vandaag in het nieuws

Was de overname-informatie die Facebook over Whatsapp gaf juist? Vandaag geeft het bedrijf uitleg. President Trump maakt vanavond bekend wie hij voordraagt voor de rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof.

Verder: reizigers kunnen vanaf vandaag niet meer cash betalen als ze in Amsterdam een nachtbus nemen van het GVB. Vanaf 26 maart is dat in geen enkele GVB-bus meer mogelijk. In het Kamergebouw schaken parlementariërs tegen grootmeester Wesley So en prinses Beatrix viert haar 79ste verjaardag.

Aanraders van de redactie

Staten Island staat nog vierkant achter Trump

Het inreisverbod voor inwoners uit zeven moslimlanden van president Trump leidt tot veel chaos en stress bij gedupeerden. Kenners van het internationaal recht kraken de maatregel. Op Staten Island, waar Trumps aanhang groot is, zijn ze tevreden: 'Dit is waarom ik op hem heb gestemd.'(+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

'Laten we de term verwarde personen schrappen'

Onder de noemer 'verwarde personen' worden allerlei groepen op een hoop gegooid die juist elk om een eigen aanpak vragen, zegt GGZ-onderzoeker Bauke Koekkoek (+).

Zelfoverschatting is al vijftig jaar Trumps achilleshiel

Van de tien meest gelezen nieuwsverhalen op de site van de Volkskrant, gingen er gisteren zeven over Donald Trump. Nummer elf trouwens ook - je kunt van de president zeggen wat je wilt, maar hij doet niet lullig met de nieuwsproductie. Trump en zijn adviseurs haten de media, maar voorlopig spinnen die garen bij de rouwdouwers in het Witte Huis.

'Een kleine vinger in de pap geeft grote verantwoordelijkheid'

Kees van der Staaij (1968) is lijsttrekker van de SGP. 'Het veroveren van het regerings-kasteel is niet ons doel.' (+)

Succesvolle 35-plussers zijn schaars in de sport

Ze zijn schaars, maar ze bestaan (+). Ook buiten het tennis. Voor Feyenoorder Dirk Kuijt (36) is Roger Federer (35) een bron van inspiratie. 'Zolang ik me goed voel, ga ik door.'

Het boegbeeld van vluchtelingenopvang in Amsterdam

Lian Priemus vindt de term 'Vluchtelingen welkom' tegenwoordig 'een brug te ver'. Wie boos of ongerust is zal je ermee wegjagen, 'bovendien hebben die mensen vaak gewoon gelijk' (+).

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over