Trump ontkent belachelijk maken gehandicapte journalist

Donald Trump ontkent dat hij een gehandicapte journalist belachelijk heeft gemaakt. 'Ik zou nooit een persoon met een handicap beschimpen', aldus de Amerikaanse presidentskandidaat tijdens een bijeenkomst die onderdeel uitmaakte van zijn campagne.

Donald Trump. Beeld AP
Donald Trump.Beeld AP

Trump botste onlangs met journalist Serge Kovaleski, nadat de presidentskandidaat een artikel van de verslaggever had gebruikt om een omstreden uitspraak te verdedigen. De Republikein beweerde dat hij na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 duizenden moslims in Jersey City had zien juichen.

De zakenman haalde later een artikel aan van Kovaleski, die destijds had geschreven dat naar verluidt een aantal mensen was opgepakt voor het vieren van de aanslagen. De journalist, die aan een spierziekte lijdt en zijn gewrichten maar beperkt kan bewegen, stelde daarop dat hij zich niet herinnerde bewijs te hebben geleverd dat mensen massaal hadden staan juichen.

Dat ging tegen het zere been van Trump. Hij imiteerde Kovaleski, die tegenwoordig voor de New York Times werkt, tijdens een speech. Hij zijn armen schokkerig heen en weer bewoog en zei: 'Die arme kerel. Je zou hem moeten zien: 'Euh, ik weet niet meer wat ik heb gezegd. Ik kan het me niet herinneren.'

Die imitatie was geen belediging, aldus Trump. De zakenman heeft naar eigen zeggen miljoenen gedoneerd om gehandicapten te helpen.

Meer over