NieuwsVerenigde Staten

Trump lonkt naar de latino-stem; start campagne in nasleep schietpartij in El Paso

In de race om het presidentschap lonkt Donald Trump naar een onverwachte groep kiezers: de latino's. De start van zijn campagne ‘Latino's for Trump’ viel afgelopen week ongelukkig samen met de nasleep van de schietpartij in El Paso.

Castor van Dillen
‘Latino’s voor Trump’ heet de campagne die de Republikeinen zijn begonnen, tegelijk met het bloedbad in El Paso. Beeld .x
‘Latino’s voor Trump’ heet de campagne die de Republikeinen zijn begonnen, tegelijk met het bloedbad in El Paso.Beeld .x

‘Doe nu mee!’, was de online-oproep die Trumps campagneteam afgelopen week onder latino’s in de VS verspreidde. In totaal verschenen er liefst 66 video-advertenties, als onderdeel van een recentelijk gelanceerd initiatief ­‘Latinos for Trump’. Een pijnlijke samenloop van omstandigheden: vorig weekeinde kwamen er 22 mensen om bij de aanslag in El Paso die juist was gericht tegen latino’s. De schutter verspreidde een manifest met retoriek vergelijkbaar met die van Trump.

De Amerikaanse president sprak eerder vaak over een ­‘invasie’ van Latijns-Amerikanen bij de grens tussen de VS en Mexico. Nu staat er als bijschrift bij een van de Facebook-advertenties dat ‘Hispanics onze vrienden, familie, buren zijn en bijdragen aan de Amerikaanse droom’. Ook staat in een aan Trump toegeschreven uitspraak te lezen dat hij blij is met de bijdrages die de latino’s aan de VS hebben geleverd: ‘Van kleine bedrijven tot steun aan onze buurten, innovaties die onze levens hebben verbeterd, en hun militaire dienstplicht.’

Vriend in het Witte Huis

De politieke reclame was speciaal gericht op Amerikanen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond, blijkt uit een analyse van de Britse krant The Guardian. De advertenties maken deel uit van een onlinecampagne waarin sinds januari al 8,2 miljoen euro is gestoken. Trumps team probeert aanhangers te winnen voor zijn herverkiezing in 2020 en slaat de groep Amerikanen die hem misschien wel het meest ­bekritiseert daarbij niet over. Uit peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de latino’s op een Democratische kandidaat zou stemmen.

De advertentiestroom van ­afgelopen week is onderdeel van het initiatief ‘Latinos for Trump’, dat eind juni al werd gelanceerd door vicepresident Mike Pence. Veel latino’s keuren Trumps immigratiebeleid af, maar volgens Pence heeft Trump ervoor gezorgd dat de werkloosheid onder latino’s is gedaald.

‘Latijns-Amerikaanse ondernemingen hebben nooit een betere vriend in het Witte Huis gehad dan president Trump’, zei Mike Pence tijdens de presentatie in Miami.

Meer over