NIEUWSVERKIEZINGEN VS

Trump krijgt zijn zin: Georgia gaat stemmen hertellen

De Amerikaanse staat Georgia gaat alle bij de presidentsverkiezing uitgebrachte stemmen opnieuw tellen. Het is een kleine overwinning voor zittend president Trump, die al dagen beweert dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen, ook al is daarvoor geen enkel bewijs.

Medewerkers van een stembureau tellen de stemmen.  Beeld AFP
Medewerkers van een stembureau tellen de stemmen.Beeld AFP

‘Een volledige, handmatige hertelling is nodig omdat de marge zo klein is’, zei de minister van interne zaken van de staat Georgia, Brad Raffensperger, woensdag op een persconferentie. ‘Dit zal het vertrouwen (in de verkiezingsuitslag, red.) vergroten.’

Sinds woensdag ligt uitdager Joe Biden in de staat ruim 14 duizend stemmen voor op Trump. Hoewel dat gat elke dag een klein beetje groter wordt, gaat het procentueel maar om een klein verschil: Biden had woensdag slechts 0,3 procentpunt voorsprong op Trump. Een hertelling aanbieden is niet verplicht in Georgia, maar die optie is er wel als het verschil tussen de kandidaten minder dan 0,5 procentpunt bedraagt.

De handmatige hertelling begint eind deze week en zal naar verwachting duren tot volgende week vrijdag, 20 november. Als de handmatige telling is volbracht, mag de verliezende partij nóg een hertelling aanvragen. Die zal dan door een machine worden gedaan, zegt minister Raffensperger. In totaal zijn bijna 5 miljoen stemmen uitgebracht in Georgia.

Twijfel

De kans dat de verkiezingsuitslag verandert door de hertelling is zo goed als nul. Biden heeft Georgia niet nodig om de presidentsverkiezingen te winnen. Hij werd zaterdag over de drempel van 270 kiesmannen geduwd door zijn winst in Pennsylvania. In die staat is het verschil tussen Biden en Trump sinds woensdag groter dan 0,5 procent, waardoor een hertelling daar formeel niet nodig is.

Wat Trump mogelijk hoopt de bereiken met de hertelling in Georgia en beschuldigingen van fraude in Pennsylvania is dat er onder zijn achterban twijfel ontstaat over de verkiezingsuitslag. Dat zou de legitimiteit van Biden aantasten, ook al betreedt hij in januari het Witte Huis.

Trump weigert zijn verlies te erkennen:

Republikeinen spreken steeds openlijker over het aanblijven van Trump, ook al heeft hij de verkiezingen van Joe Biden verloren

‘Bijltjesdag’ van Trump: topmedewerkers Pentagon vertrekken, ontslag CIA-baas dreigt.

Vijf redenen waarom Trump denkt dat er fraude is gepleegd (en waarom dat niet klopt)

Meer over