nieuwsverenigde staten

Trump kijkt toe hoe oud-medewerkers afzettingszitting frustreren: ‘Prachtig’

De eerste poging van Democraten om te onderzoeken of er een afzettingsprocedure tegen president Trump mogelijk is, is geëindigd in chaos en geruzie. ‘Bedankt Corey!', twitterde de president over het optreden van zijn voormalige campagnemanager Corey Lewandowski.

Corey Lewandowski, voormalig manager van Donald Trumps presidentscampagne, tijdens de hoorzitting in de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden.  Beeld AP
Corey Lewandowski, voormalig manager van Donald Trumps presidentscampagne, tijdens de hoorzitting in de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden.Beeld AP

Twee voormalige Trump-medewerkers kwamen dinsdag niet opdagen en de derde, politiek straatvechter Lewandowski, wilde amper vragen beantwoorden tijdens een tumultueuze hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

De president zag met genoegen hoe er stoom uit de oren kwam van de Democratische parlementariërs omdat Lewandowski provoceerde, sarde en Congresleden ruw onderbrak. ‘Dit is de Justitie-commissie, geen houseparty’, aldus de Democraat Sheila Jackson-Lee nadat Lewandowski haar had geprobeerd de les te lezen. ‘Prachtig’, zo noemde Trump op Twitter de openingswoorden van de man die hem mede president maakte. ‘Bedankt Corey!’

De hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden is de nieuwste poging van Democratische impeachment-voorstanders om het afzetten van Trump een stap dichterbij te brengen. Een meerderheid van de Amerikanen, zo blijkt uit peiling na peiling, wil geen afzettingsprocedure tegen Trump. Allemaal onnodig en het zou het land enorm verdelen, vinden veel kiezers.

Ook de Democratische leider in het Huis, Nancy Pelosi, verzet zich tot nu toe met succes tegen de pogingen van een deel van haar collega’s om zo’n procedure in het Huis te beginnen. Laten we Trump in 2020 bij de stembus verslaan, roept ze tot woede van haar meer progressieve partijgenoten.

Pelosi is bang dat de Democraten bij de verkiezingen de rekening gepresenteerd zullen krijgen. Ook vreest ze dat een tijdrovende impeachmentprocedure, die alleen het Huis kan starten, de aandacht zal afleiden van de plannen die de Democraten nog tot volgend jaar november willen verwezenlijken.

Voorzitter Jerrold Nadler van de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden tijdens de ondervraging van Trumps voormalige campagnemanager Corey Lewandowski. Beeld AP
Voorzitter Jerrold Nadler van de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden tijdens de ondervraging van Trumps voormalige campagnemanager Corey Lewandowski.Beeld AP

Genoeg munitie

Een van Pelosi’s belangrijkste critici als het gaat om impeachment, Jerrold Nadler, besloot daarom de Justitie-commissie vanaf deze week te gebruiken om afzetting van de president dichterbij te brengen. Nadler, die de belangrijke commissie leidt, vindt dat het rapport van aanklager Robert Mueller genoeg munitie bevat om Trump aan te klagen wegens belemmering van het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen.

Mueller sprak de president op dit punt niet vrij, maar liet het aan het Congres over of Trump vanwege belemmering van de rechtsgang moest worden aangepakt. Grote tijdverspilling, zo noemde Lewandowski de hoorzitting van Nadler. De Democraten denken dat de Trump-vertrouweling een van de personen is die cruciale informatie heeft over hoe de president het Rusland-onderzoek probeerde te dwarsbomen.

Lewandowski ging er meteen met gestrekt been in, tot zichtbaar genoegen van de Republikeinse commissieleden die de hoorzitting ook onnodig vinden. ‘Als land zouden wij er meer baat bij hebben als gekozen functionarissen zich zouden concentreren op het aanpakken van de echte problemen van het land’, hield hij de Democraten voor. ‘In plaats van spijkers op laag water zoeken, bijvoorbeeld met deze hoorzitting.’

Frustreren

Met deze woorden was meteen de toon gezet. In de uren die daarop volgden, deed Lewandowski zijn best om Trump zoveel mogelijk te verdedigen. En om zo min mogelijk antwoord te geven op vragen. Het Witte Huis had hem, tot woede van de Democraten, opgedragen te zwijgen over alle gesprekken die hij ooit met de president had gehad. Met dat beroep op de ‘executive privilege’ die de Amerikaanse president geniet, probeert Trump nu het onderzoek van Nadler te frustreren.

‘Hij probeert de boel te vertragen’, aldus Nadler over Lewandowski, die onder andere een exemplaar van het Mueller-rapport vroeg en eruit begon voor te lezen. ‘Uw gedrag is onacceptabel.’ Ook zijn collega Hank Johnson was ontstemd. ‘U bent als een vis die schoongemaakt wordt met een lepel’, betoogde Johnson. ‘Het is erg moeilijk om een antwoord van u te krijgen.’ De Democraat Eric Swalwell, die zich onlangs terugtrok als presidentskandidaat, werd door Lewandowski pesterig ‘President Swalwell’ genoemd.

De Democraten willen onder andere een verzoek van Trump aan Lewandowski uit 2017 gebruiken om een impeachment-onderzoek rond te krijgen. De president gaf Lewandowski toen opdracht om Justitie-minister Sessions duidelijk te maken dat het Rusland-onderzoek beperkt moest worden tot Russische inmenging in de toekomst. Dus geen gewroet meer in de verkiezingen van 2016. Lewandowski zei echter dat hij de boodschap nooit had overgebracht aan Sessions. ‘De president heeft mij nooit gevraagd illegale dingen te doen’, betoogde hij.

Op Twitter bedankte Lewandowski Trump nog omdat de president zijn openingswoorden had geprezen. Lewandowski: ‘Er was geen samenspanning, geen belemmering van de rechtsgang: het Amerikaanse volk weet het en ik zal ze eraan blijven herinneren.’ De boodschap van het tweetal was duidelijk: missie geslaagd. Door een muur van onwil en tegenwerking op te trekken, was de eerste slag om het impeachment-onderzoek uitgelopen op een nederlaag voor de Democraten.

Hoe de Democraten Trump aan (willen) vallen
Donald Trumps grootste Democratische tegenstander, Nancy Pelosi, wil dat de president na de verkiezingen van 2020 in de gevangenis belandt, onder andere voor het dwarsbomen van het Rusland-onderzoek.

Na het rapport-Mueller durven Republikeinen geen impeachment aan. Dat was met Nixon anders, betoogt publicist Rogier Ormeling.

Na het Mueller-rapport proberen de Democraten op andere fronten president Trump aan te vallen. Ook via zijn belastingaangifte.

Meer over