Trump kan met zeges in Noordoosten dichtbij 1.000 gedelegeerden komen
Miljardair Donald Trump kan met zijn verwachte overwinningen in het Noordoosten dichtbij de 1.000 gedelegeerden komen. De Republikeinse koploper gaat riant aan kop in Pennsylvania, Connecticut, Maryland, Rhode Island en Delaware. Volgens diverse berekeningen, waaronder van FiveThirtyEight van statisticus Nate Silver, komt Trump vannacht uit op zo'n 950 gedelegeerden.
De zakenman heeft dan nog zo'n 290 gedelegeerden nodig in de laatste tien voorverkiezingen om de nominatie in de wacht te slepen.
Trump heeft nu 845 van de 1.237 gedelegeerden die nodig zijn om in juli tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland direct gekozen te worden. In de belangrijkste van de staten die na dinsdag nog over zijn, Californië, gaat de miljardair al weken flink aan kop: bijna 46 procent tegen zo'n 28 procent voor senator Ted Cruz, zijn grootste rivaal.
Met 172 gedelegeerden is Californië de hoofdprijs van de Republikeinse race. Of Trump over de grens van 1.237 zal gaan, is nog altijd onduidelijk. Veel zal afhangen van de strijd in Indiana, volgende week dinsdag. Cruz en gouverneur John Kasich proberen Trump van de 1.237 af te houden door nu samen te werken in Indiana, waar 57 gedelegeerden op het spel staan. In een gemiddelde van diverse peilingen gaat Trump nu aan kop in deze staat met iets meer dan 39 procent. Cruz staat op 33 procent.
Zachte dood
Maar een dag nadat de veelbesproken deal tussen Cruz en Kasich werd aangekondigd, lijkt het al een zachte dood te sterven. Kasich, die volgens het akkoord geen campagne zou voeren in Indiana om Cruz niet in de weg te staan, zei dinsdag dat zijn aanhang 'gewoon op hem moet stemmen'.
Trump haalde snel uit. 'Dit lachwekkende akkoord valt al uit elkaar, het wordt niet nagekomen en het is nagenoeg dood', tweette de koploper triomfantelijk. 'Erg dom.'
Met de verwachte zeges vandaag in de vijf noordoostelijke staten hoopt Trump opnieuw te benadrukken dat hij, in tegenstelling tot Cruz, in alle delen van de VS kan winnen. Op het spel staan in totaal 172 gedelegeerden.
Met zijn forse zege in Massachussetts in maart, liet de zakenman al zien dat hij oppermachtig is in het gebied, met name in de New England-staten. De aartsconservatieve Cruz krijgt in deze regio geen voet aan de grond bij de overwegend gematigde Republikeinse kiezers. Deze electorale zwakte van Cruz ondermijnt zijn betoog dat niet Trump maar hij de ideale kandidaat is om de partij te verenigen.
Concurrent
Niet Cruz maar Kasich, de enige establishment-kandidaat die nog over is, is in het noordoosten vandaag Trumps belangrijkste concurrent. Zo leidt Trump nu in de peilingen in Connecticut met bijna 54 procent tegen zo'n 34 procent voor Kasich. In Rhode Island haalt hij zelfs 61 procent en in Maryland staat hij op 53 procent.
Deze percentages zijn belangrijk. Als Trump de 1.237 gedelegeerden in de wacht wil slepen, dan moet hij tot 7 juni gemiddeld 58 procent van alle stemmen winnen in de voorverkiezingen.
Als de peilingen het bij het rechte eind hebben, wint Trump dinsdag vrijwel zeker 94 gedelegeerden. Een vreemde eend in de bijt vormt de primary in Pennsylvania, met 71 gedelegeerden de hoofdprijs vanavond. Slechts 17 hiervan zijn verplicht om op de Republikeinse conventie te stemmen op de kandidaat die ze heeft gewonnen.
De rest is vrij om te stemmen op wie ze willen. Reden waarom Cruz de afgelopen weken alles op alles heeft gezet om te ervoor te zorgen dat zijn aanhangers als gedelegeerde worden gekozen. Hij hoopt dat deze groep straks kan voorkomen dat Trump de nominatie wint in de eerste ronde. Trump op zijn beurt gebruikte de Pennsylvania-primary om te laten zien hoe oneerlijk de Republikeinse verkiezingsregels, opgesteld door de partijtop, in de praktijk zijn.
Meerderheid
Omgekeerd kan deze groep, als de miljardair ze vanavond weet te winnen, Trump aan de meerderheid van 1.237 gedelegeerden helpen. Mede door ingrijpen van zijn nieuwe campagnestrateeg Paul Manafort, probeerde Trump de afgelopen dagen deze onbesliste groep in de wacht te slepen. Cruz, die een veel betere organisatie heeft, was echter al weken in de weer in Pennsylvania.
Cruz en Kasich hopen dat Trumps poging veel te laat is. 'Donald Trump heeft niet de meerderheid van de Republikeinen achter zich', zei Kasich maandag tegen CNN. 'We sturen aan op een contested convention. Zodat we een kandidaat kunnen kiezen die werkelijk een kans maakt in november.'