NieuwsAmerikaanse militairen

Trump haalt 12 duizend militairen uit Duitsland, de helft gaat terug naar VS

Het gerucht ging al, maar sinds woensdag ligt er een concreet plan: de VS trekken bijna 12 duizend strijdkrachten terug uit Duitsland, een derde van de totale Amerikaanse troepenmacht in het land. Met de actie wil president Trump de Duitse regering straffen omdat die zich niet aan de budgettaire afspraken van de Navo houdt.

Beeld AP

In de komende weken zullen 11.900 Amerikaanse soldaten Duitsland verlaten, kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Espen aan. Van hen zullen er 5.400 in andere Europese landen worden gestationeerd. Maar 6.400 soldaten, meer dan de helft, gaan terug naar de VS en verdwijnen dus helemaal uit Europa.

Hoewel er nog zo’n 24 duizend Amerikaanse soldaten in Duitsland achterblijven, meer dan in enig ander EU-land, heeft de troepenverplaatsing een sterke symbolische lading – dat geldt met name voor de verhuizing van het Europese hoofdkwartier van de US Army van Stuttgart naar Mons in België, waar overigens ook het militaire hoofdkwartier van de Navo gevestigd is.

Nog nooit waren de bilaterale betrekkingen zo slecht als onder Trump en Merkel, de politieke tegenpolen van het Westen. De verhuizing van legeronderdelen is een verdere stap in de ontmanteling van de speciale verbintenis tussen Duitsland en de VS, die tijdens de Koude Oorlog in zeer korte tijd van vijanden tot nauwe bondgenoten werden.

‘Duitsland is het meest welvarende land in Europa’, ging Espen tekeer in zijn persverklaring in Washington. Daarom zou het land ‘meer voor zijn verdediging moeten en kunnen uitgeven’. Duitsland is van plan om het defensiebudget tot 2024 stapsgewijs naar 2 procent op te schalen, maar dat is Trump te langzaam.

De Duitse regering is bijzonder ongelukkig met de Amerikaanse beslissing en hoopte dat Trump het plan niet voor de verkiezingen rond zou krijgen. Woensdagochtend nog zei Peter Beyer, coördinator trans-Atlantische betrekkingen van de Duitse regering, dat het plan ‘niet in het belang van Duitsland of de Navo’ is, en geopolitiek ook voor de VS ‘geen zin’ heeft. Over het plan van Espen wilde de Duitse regering zich woensdag nog niet officieel uitspreken.

Behalve van geopolitieke en strategische aard is de troepenverplaatsing voor Duitsland ook economisch een probleem. In de regio’s rond de vier bases die zullen worden verlaten, Spangdahlem in Rijnland-Palts en Wildflecken, Vilseck en Gräfenwohr in Beieren, zijn de Amerikanen al tientallen jaren een grote werkgever. Alleen al rond Gräfenwohr staan drieduizend Duitsers op de loonlijst van de Amerikanen.

Waar de Amerikaanse troepen binnen Europa naar toe gaan, maakte Espen niet bekend. Maar eerder kondigde Trump al aan een deel van de in Duitsland gestationeerde legeronderdelen naar Polen te willen verhuizen, dat wel meer dan 2 procent van zijn defensiebudget aan de Navo betaalt.

Het door Espen gepresenteerde plan moet nog langs het Amerikaanse Congres en dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Een deel van Trumps rRpublikeinen vindt net als de Democraten dat het plan de Navo verzwakt en Rusland in de kaart speelt.

Meer over