Trump gaat 17 dagen golfen op 'werkvakantie' - en dat is tegen het zere been van critici

Een 17-daagse vakantie van president Donald Trump op een van zijn golfclubs heeft in Washington tot schampere commentaren geleid. Trump had zijn voorganger Barack Obama er herhaaldelijk van beticht het landsbelang ondergeschikt te maken aan een partijtje golf. Bovendien heeft 'de gewone Amerikaan', voor wie Trump zegt op te komen, vaak geen of nauwelijks vakantie.

Theo Koelé
Vrijdag arriveerde Trump op een nabijgelegen vliegveld; op de foto is hij in gezelschap van zijn kleinkinderen Arabella en Joseph. De president zal 17 dagen verblijven in Bedminster. Beeld reuters
Vrijdag arriveerde Trump op een nabijgelegen vliegveld; op de foto is hij in gezelschap van zijn kleinkinderen Arabella en Joseph. De president zal 17 dagen verblijven in Bedminster.Beeld reuters

Dit weekeinde vertrok Trump naar zijn privéclub in Bedminster, in de buurt van New York. Hij heeft wel een excuus voor de duur van zijn afwezigheid: het Witte Huis ondergaat een forse opknapbeurt. Terwijl minister van Justitie Jeff Sessions op last van Trump de strijd aanbindt met overheidspersoneel dat vertrouwelijke informatie lekt naar de pers, moeten loodgieters lekkages in - jawel - de persruimte verhelpen. Ook wordt de West Wing geverfd en voorzien van nieuwe tapijten en gordijnen, moeten de verwarming en de airco worden gemoderniseerd en wordt er een nieuwe keuken geïnstalleerd.

Trump mag dan wel afwezig zijn gedurende de werkzaamheden, dat betekent volgens hem niet dat hij het regeren verzaakt. Zijn staf sprak vorige week over een 'werkvakantie', maar Trump liet zaterdag per tweet weten: 'Dit is geen vakantie - ontmoetingen en telefoongesprekken!'. Hij wees er ook op dat renovatie al gepland was door zijn voorganger, Obama.

Amerikaanse media putten dit weekeinde gretig uit tweets die Trump, toen nog zakenman, wijdde aan de vakanties van Obama. In 2011 bijvoorbeeld: 'Barack Obama speelde gisteren golf. Nu gaat hij voor tien dagen op vakantie. Fraaie arbeidsethiek'. Volgens een andere tweet, uit hetzelfde jaar, speelde Obama golf 'om aan het werk te ontsnappen'.

Als aantredend president beloofde Trump dat hij zich vol vuur op zijn werk zou storten. 'Er moet zo veel gebeuren, ik denk dat er niet veel vakantie in zit.' Over vakantie in het algemeen had hij zich eerder laatdunkend uitgelaten. 'Neem geen vakantie. Waarom zou je? Als je niet van je werk houdt, heb je de verkeerde baan. Denk als een miljardair', luidde zijn boodschap in 2012.

Meubilair van het Witte Huis wordt tijdelijk weggehaald wegens een opknapbeurt van het interieur. Beeld
Meubilair van het Witte Huis wordt tijdelijk weggehaald wegens een opknapbeurt van het interieur.Beeld

De luie president

Hoe staat het met het arbeidsethos van Trump als president, vragen sommige media zich nu af. In het jongste nummer van het tijdschrift Newsweek staat een uitvoerig omslagartikel over de 'luie president', die zichzelf in mei omschreef als 'een zeer actieve president met veel werk omhanden'. Het blad meent te weten dat hij een groot deel van zijn tijd doorbrengt met tv-kijken, ongeveer vijf uur per dag. Dat komt overeen met het kijkgedrag van de gemiddelde Amerikaan.

Aan vakantie spendeert hij aanzienlijk meer tijd dan de meeste landgenoten. Volgens The New York Times bracht Trump 56 dagen door op golfbanen sinds hij begin dit jaar zijn intrek nam in het Witte Huis. De meeste Amerikaanse werknemers hebben maximaal tien vakantiedagen per jaar. Vaak durven werknemers die niet (allemaal) op te nemen uit angst hun baan te verliezen, of werken ze thuis door tijdens hun vakantie, aldus kenners van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Newsweek turfde ook het aantal tweets dat Trump als president verstuurde: 1.029. Het bericht van zaterdag, over de vakantie die geen vakantie mag heten, is daarbij niet inbegrepen.

Foto's van de werkzaamheden werden getwitterd door een medewerker in het Witte Huis. Beeld
Foto's van de werkzaamheden werden getwitterd door een medewerker in het Witte Huis.Beeld
Meer over