Trump duurste president VS: 120 miljoen dollar extra voor reis- en beveiligingskosten

Donald Trump is na amper 108 dagen in functie al Amerika's duurste president ooit. De extra beveiliging en de vele reisjes van de familie Trump hebben de Amerikaanse belastingbetaler tot nu toe meer dan 30 miljoen dollar gekost. De Trumps zijn hiermee hard op weg om de 120 miljoen dollar (110 miljoen euro) op te maken die het Congres dit jaar extra reserveert voor hun beveiliging.

Stieven Ramdharie
Trump omringd door Secret Service-agenten. Beeld AFP
Trump omringd door Secret Service-agenten.Beeld AFP

Dit is meer dan de bijna 100 miljoen dollar die de reisjes en de beveiliging van de Obama's in hun acht jaar in het Witte Huis volgens een schatting hebben gekost.

In de 30 miljoen dollar die nu is opgemaakt, zit onder andere de beveiliging van Trumps dochter Ivanka en haar gezin in april tijdens een wintersportvakantie in het Canadese Whistler: 65 duizend dollar. De Secret Service-agenten moesten niet alleen hotelkamers boeken, maar ook skipasjes kopen en skispullen huren.

Ook de vele retourtjes met Air Force One naar Trumps golfclub Mar-A-Lago zijn hierin opgenomen: 670 duizend dollar per bezoek. De beveiliging van first lady Melania en de andere Trumps, zoals zijn drie zonen, in de Trump Tower is een van de grootste kostenposten: 212 duizend dollar per dag. De extra kosten waarvoor de Secret Service en lokale politiekorpsen zich gesteld zien door het presidentschap van Trump, blijken uit nieuwe berekeningen van de progressieve denktank Center for American Progress Action Fund, de actiegroep Judicial Watch en The Los Angeles Times.

Op een speciale website van de denktank, getiteld 'Is Trump in Mar-A-Largo?', kunnen lezers zien of de president in het weekeinde alweer in een van zijn golfclubs vertoeft. En wat er met de miljoenen dollars allemaal gedaan had kunnen worden die Trumps tripjes aan vliegkosten en beveiliging de belastingbetaler hebben gekost. Deze berekening van het Center for American Progress (CAS) valt overigens aanzienlijk hoger uit dan de 30 miljoen dollar van The Los Angeles Times.

Ivanka Trump, echtgenoot Jared Kushner en hun kinderen tijdens de inauguratie van Donald Trump als president. De Secret Service is ook belast met de beveiliging van hun huis in de chique wijk Kalorama van Washington. Beeld EPA
Ivanka Trump, echtgenoot Jared Kushner en hun kinderen tijdens de inauguratie van Donald Trump als president. De Secret Service is ook belast met de beveiliging van hun huis in de chique wijk Kalorama van Washington.Beeld EPA

Schoollunch

Zo hebben alleen al de acht weekends die Trump tot nu toe heeft doorgebracht op zijn golfclubs in Florida en New Jersey, van de zestien weken dat hij president is, volgens CAP zo'n 26 miljoen dollar gekost. Bij dit bedrag moet nog de beveiliging van Trump Tower worden opgeteld, een van de grootste kostenposten, en van de rest van de familie.

Met deze 26 miljoen dollar hadden 63 duizend kinderen een jaar lang een schoollunch kunnen krijgen. Of konden negenduizend hulpbehoevende ouderen een jaar lang een maaltijd krijgen. Trump wil fors bezuinigen op de overheidssubsidie voor de organisatie 'Meals on Wheels' die deze maaltijden levert. Zo'n 560 duizend Amerikanen hebben al een petitie ondertekend op de website van Change.org waarin wordt opgeroepen de beveiliging van Melania in Trump Tower te beëindigen.

Want Amerika heeft, met een schuld van zo'n 20 duizend miljard dollar, al genoeg problemen. Trumps vrouw besloot na de verkiezingen niet mee te gaan naar Washington omdat ze wil dat hun zoontje Barron het schooljaar afmaakt in New York. 'De Amerikaanse belastingbetaler betaalt een enorm bedrag om de First Lady te beveiligen in Trump Tower', aldus initiatiefnemer Doug Caruana van de petitie. 'Laat Melania in het Witte Huis gaan wonen of deze kosten uit eigen zak betalen.'

Gewoonte

De 120 miljoen dollar die het Congres vorige week heeft gereserveerd voor Trumps beveiliging, komt bovenop de reguliere kosten van de beveiliging van de president en van het Witte Huis. Voor een deel valt de beveiliging aanzienlijk duurder uit dan die van Obama vanwege Trumps gewoonte om de haverklap het weekend door te brengen in een van zijn golfclubs.

De president laat zich overigens deze maanden niet meer zien in Mar-A-Lago, dat nu vanwege het seizoen gesloten is. Hij duikt nu geregeld op in zijn golfclub in Bedminster in New Jersey, zoals afgelopen weekeinde, waar hij een partijtje golf speelde. In een tweet meldde Trump dat hij ook nog had gewerkt. Het moest de indruk wegnemen dat hij er alleen was om te golfen. De president: 'Vergaderingen!'

Maar de kosten rijzen ook de pan uit omdat de familie Trump flink groter is dan die van de Clintons, de Bushes en de Obama's. Behalve voor de president en de first lady moeten tientallen Secret Service-agenten er ook dagelijks op uit om Trumps vijf kinderen te beveiligen. Zoals zijn twee oudste zonen Don en Eric die het Trumpbedrijf leiden. Als ze op zakenreis gaan, zoals naar Schotland of Dubai, gaan ook de overheidsbeveiligers mee om aanslagen of ontvoeringen te voorkomen. Gemiddelde hotel- en maaltijdkosten per dag voor een Secret Service-agent in een plek als Dubai: 533 dollar. Maar ook Tiffany Trump, de jongste dochter van de president, moet dagelijks worden beschermd.

Onder president Obama was het veel overzichtelijker voor de Secret Service. De president bleef het overgrote deel van het jaar werken in de Oval Office. Af en toe ging hij op vakantie, met name naar Hawaii. Dat de Obama's slechts twee kinderen hadden, bovendien ook nog jong, was ook overzichtelijk voor de beveiligers.

Protest op Twitter tegen de hoge reis- en beveiligingskosten van de Trumpfamilie. De helft van de extra 120 miljoen dollar die nu wordt vrijgemaakt door het Congres gaat naar de Secret Service. De andere helft is bestemd voor onder andere steden zoals Palm Beach die Trump moeten beveiligen als hij zijn golfresorts bezoekt. Beeld Twitter
Protest op Twitter tegen de hoge reis- en beveiligingskosten van de Trumpfamilie. De helft van de extra 120 miljoen dollar die nu wordt vrijgemaakt door het Congres gaat naar de Secret Service. De andere helft is bestemd voor onder andere steden zoals Palm Beach die Trump moeten beveiligen als hij zijn golfresorts bezoekt.Beeld Twitter

Ergerde

Toch ergerde de conservatieve organisatie Judicial Watch zich acht jaar lang groen en geel aan de in hun ogen 'exorbitante' reis- en beveiligingskosten van de Obama's. Variërend van de 165 duizend dollar die de beveiliging van Michelle en haar twee dochters kostte tijdens een skivakantie in Aspen tot een trip naar San Diego waar Obama geld inzamelde voor zijn herverkiezing.

De organisatie schatte in december, mede op basis van overheidsstukken, de kosten van Obama's 'onnodige vakanties en politieke reisjes' op bijna 97 miljoen dollar in acht jaar tijd. 'Aankomend president Trump kan onmiddellijk belastinggeld besparen door het presidentiële gereis te hervormen', aldus Judicial Watch-voorzitter Tom Fitton in december in een persbericht.

Hij had echter niet kunnen bevroeden dat diezelfde Trump, niet bepaald een vijand van Fitton, nu zo zwaar onder vuur zou liggen vanwege zijn vele reisjes naar zijn golfresorts en de beveiliging van de Trump Tower. De conservatieve waakhond peinst er niet over om een oogje dicht te knijpen nu een Republikein de belastingbetaler opzadelt met 'onnodige kosten'. Judicial Watch: 'Niemand staat boven de wet'. Op maandag stapte de organisatie naar de rechter nadat het Pentagon en de Secret Service hadden geweigerd inzage te geven in de kosten van talloze vluchten van Trump en Melania naar onder andere Mar-A-Lago.

Vorige week gaf de luchtmacht, na een WOB-verzoek van Judicial Watch, wel het bedrag vrij dat Air Force One kost ieder keer als Trump naar een van zijn golfclubs wil. Vliegkosten per uur: 142.380 dollar. 'Transparantie moet nu de regel zijn in de regering-Trump, vooral na acht jaar geheimzinnigheid onder Obama', aldus Fitton.

Meer over