NieuwsTrump beschuldigt China

Trump: China mengt zich in Amerikaanse verkiezingen

President Donald Trump beschuldigt China ervan zich te mengen in de op handen zijnde Amerikaanse Congresverkiezingen. ‘Helaas hebben we ontdekt dat China pogingen heeft gedaan om zich te bemoeien met onze aanstaande verkiezingen’, zei Trump woensdag, als voorzitter van een zitting van de VN-Veiligheidsraad.

President Donald Trump.  Beeld AFP
President Donald Trump.Beeld AFP

Trump: ‘China wil niet dat ik of wij (de Republikeinen, red.) winnen, omdat ik de eerste president ben die China heeft uitgedaagd op het gebied van handel’. Hij heeft voor tal van Chinese producten importheffingen afgekondigd.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi reageerde in de Veiligheidsraad afgemeten op de beschuldiging: ‘Wij bemoeien ons nooit met de binnenlandse aangelegenheden van een land, en zullen dat ook nooit doen’. In 2016 probeerde Rusland de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, zo hebben Amerikaanse inlichtingen-en veiligheidsdiensten vastgesteld. Dit keer doen, volgens de diensten, Rusland en China moeite om de uitslag naar hun hand te zetten.

Meer over