NieuwsVerkiezingen

Trump botst met gouverneur North Carolina over coronamaatregelen en verplaatst partijconventie

President Donald Trump gaat definitief op zoek naar een andere locatie voor de Republikeinse partijconventie, die van 24 tot en met 27 augustus in Charlotte in de staat North Carolina zou worden gehouden. Dat maakte hij zelf via Twitter bekend.

Gouverneur Roy Cooper (links) en Donald Trump in 2019.Beeld REUTERS

Trump wil een vol stadion op de partijconventie waar hij officieel zal worden voorgedragen als de presidentskandidaat van de Republikeinen. Momenteel is dat onmogelijk, vanwege de strenge maatregelen die in North Carolina zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

De Democratische gouverneur Roy Cooper en de Republikeinen voeren al weken op gespannen toon overleg over de conventie, waar doorgaans duizenden mensen uit het hele land op afkomen. De partij wil onder meer 19.000 gedelegeerden, politici en vrijwilligers op één plek bij elkaar brengen. Experts waarschuwen dat dit vanwege het grote besmettingsgevaar geen goed idee is.

Cooper schreef eerder in een brief aan het bestuur van de conventie dat hij hij het evenement graag wil laten doorgaan, maar op een aangepaste wijze: kleiner van schaal, zodat mensen voldoende afstand kunnen houden, en met mondmaskers. Daar wil Trump echter niets van weten.

‘Ik had lang geleden al gepland om de Republikeinse Nationale Conventie in Charlotte, North Carolina, te houden, een stad waar ik van hou’, meldt Trump. ‘Gouverneur Roy Cooper weigert garanties te geven dat we gebruik kunnen maken van de Spectrum Arena - dat we miljoenen dollars uitgeven, iedereen er laten arriveren en hen dan moeten meedelen dat ze niet binnen mogen.’

De president zegt dat hij graag naar North Carolina was gekomen, maar ‘door de gouverneur zijn we nu genoodzaakt een andere staat te zoeken als gastheer van de Republikeinse Conventie’.

Gouverneurs in onder meer Florida en Georgia zouden interesse hebben in het ontvangen van de gedelegeerden en de president, schrijft The Hill. Ook bezochten Republikeinse vertegenwoordigers deze week naar verluidt de stad Nashville, in de staat Tennessee.

Meer over