NIEUWSVACCIN

Trump boos over timing Pfizer-vaccin

Donald Trump had ervoor gewaarschuwd: fabrikanten zouden volgens hem wachten met nieuws over een vaccin tegen het coronavirus tot na de Amerikaanse verkiezingen. Nu er daags na de verkiezingen bericht is gekomen over een vaccin, uit de vertrekkend president zich afkeurend op Twitter.

Trump in zijn kantoor. Beeld AP
Trump in zijn kantoor.Beeld AP

Maandag kwam fabrikant Pfizer met goed nieuws in de strijd tegen het coronavirus. Het vaccin dat de farmaceut samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech ontwikkelt zou volgens een eerste analyse bij negen op de tien mensen werken. Trump vermoedt dat dit nieuws al langer beschikbaar was, maar dat de fabrikant ‘en anderen’ dit bewust verzwegen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij verloor die van de Democraat Joe Biden. ‘Ze hadden niet de moed’ om het eerder naar buiten te brengen, foetert de president op Twitter.

Hoewel onder meer de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA volgens hem niet zou willen dat hij een ‘vaccin WIN’ op zijn conto kon zetten, claimt de president toch een groot aandeel in de ontwikkeling ervan. Als aankomend president Joe Biden dit jaar al in functie was, zou ‘de bureaucratie miljoenen levens hebben gekost’, meent Trump. Farmaceut Pfizer zegt nooit overheidsgeld aangenomen te hebben.

Ongefundeerd

Trump sprak zich voor de verkiezingen al wantrouwig uit over de agenda van de fabrikanten en de FDA, die de Democraten zouden willen bevoordelen. Pfizer ontkent dat het publicatiemoment verband houdt met de presidentsverkiezingen, en benadrukt dat de resultaten nu pas duidelijk genoeg waren om te delen.

Het was sowieso een roerige nacht voor het campagneteam van Trump. Woordvoerder Kayleigh McEnany beschuldigde Biden ervan op de hoogte te zijn van verkiezingsfraude en die goed te keuren. Deze bewering werd al voor de verkiezingsnederlaag gedaan door Trumps team en is tot dusver ongefundeerd. Nota bene het conservatieve Fox News, dat lang overwegend positief over het beleid van de president rapporteerde, schakelde tijdens de persconferentie met McEnamy weg. ‘Tenzij ze verdere details heeft om dit te onderbouwen, kan ik het niet met een goed geweten aan jullie laten zien’, sprak presentator Neil Cavuto.

Lees verder

Fabrikant Pfizer noemt het ‘een grote dag voor de wetenschap en de mensheid’. Bij een eerste, tussentijdse analyse blijkt het vaccin dat Pfizer samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech tegen het coronavirus heeft ontwikkeld ‘voor 90 procent effectief’.

Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op.

Meer over