Trump beschuldigt Pakistan van 'bedrog' in de strijd tegen terrorisme: ambassadeur VS ontboden

De harde kritiek op Nieuwjaarsdag van president Trump op bondgenoot Pakistan heeft kwaad bloed gezet in Islamabad. De Amerikaanse ambassadeur werd dinsdag op het matje geroepen na een tweet van Trump waarin hij Pakistan beschuldigde van 'leugens en bedrog' bij de strijd tegen Al Qaida en de Taliban. In Karachi staken woedende betogers Amerikaanse vlaggen in brand.

Redactie
President Trump vertrekt dinsdag naar Washington. Beeld ap
President Trump vertrekt dinsdag naar Washington.Beeld ap

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Asif zei dat de president zijn 'frustraties' de vrije loop had gelaten met zijn tweet.

Trump hekelde maandag, in zijn eerste tweet van 2018, de 33 miljard dollar die de VS volgens hem sinds de aanslagen van 9/11 aan Pakistan hebben gegeven in de strijd tegen het terrorisme. 'Ze hebben ons alleen maar leugens en bedrog toebedeeld, terwijl ze denken dat onze leiders gek zijn', aldus de president.

Trump: 'Ze vormen een toevluchtsoord voor de terroristen op wie wij in Afghanistan jagen en ons geven ze nauwelijks steun. Niet meer.' De VS overwegen nu hulp aan Pakistan ter waarde van 225 miljoen dollar te beëindigen uit onvrede over de Pakistaanse houding. Een beslissing hierover wordt in de komende weken genomen.

Het is Washington al jaren een doorn in het oog dat hoge leiders en commandanten van Al Qaida en de Taliban ongestoord kunnen uitwijken naar Pakistan. Zo werd de toenmalige Talibanleider Mullah Mansour in 2016 gedood bij een Amerikaanse droneaanval in Pakistan. De VS maken ook constant jacht op strijders en leiders van Al Qaida die hun toevlucht hebben gezocht tot het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan.

Al-Qaidaleider Osama bin Laden kon zich tot 2011 ongestoord schuilhouden in de Pakistaanse stad Abbottabad. De machtige Pakistaanse inlichtingendienst ISI heeft altijd ontkend te hebben geweten dat Bin Laden zich in Abbottabad ophield. De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat ook Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Bin Laden, zich al sinds 2001 verbergt in Pakistan om niet in handen te vallen van de VS.

Demonstranten in Karachi verbranden de Amerikaanse vlag uit protest tegen de tweet van president Trump op Pakistan. Beeld AFP
Demonstranten in Karachi verbranden de Amerikaanse vlag uit protest tegen de tweet van president Trump op Pakistan.Beeld AFP

Politieke stunt

De relatie tussen beide landen staat al jaren ook onder druk vanwege de steun die Pakistan zou geven aan het Haqqani-netwerk, een strijdgroep die volgens de VS banden heeft met de Taliban in Afghanistan. De regering-Trump eist dat Islamabad meer doet om de aanvallen van de Haqqani-strijders vanuit Pakistan, op het Afghaanse en Amerikaanse leger, te voorkomen.

Trump besloot in september zo'n drieduizend extra soldaten naar Afghanistan te sturen om de Taliban te bestrijden. De VS hebben nu zo'n 14 duizend militairen in het land. Met zestien jaar is de Afghanistanoorlog uitgegroeid tot de langste oorlog ooit van het Amerikaanse leger.

Het ontbieden van ambassadeur David Hale werd vooraf gegaan door felle kritiek van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Asif op Trump. Ook vergaderde premier Abbasi met het kabinet over de tweet van de president. De militaire top buigt zich woensdag samen met de regering over de verslechtering van de relatie met de VS.

Asif deed de tweet van Trump af als een politieke stunt, bedoeld om de aanhangers van de president gerust te stellen dat hij Pakistan wel degelijk aanpakt. 'Iedere keer weer reageert hij zijn frustraties over wat mislukt in Afghanistan af op Pakistan', aldus de minister. 'Ze zitten vast in Afghanistan.' Hij betoogde dat Pakistan wel zonder de jaarlijkse Amerikaanse militaire en economische hulp kan.

Grote offers

De kritiek van Trump werd meteen verwelkomd door aartsvijand India en Afghanistan, waarmee Pakistan het eveneens al jaren niet goed kan vinden. 'Wat president Trump heeft gezegd, is gewoon de waarheid', aldus generaal Dawlat Waziri namens het Afghaanse ministerie van Defensie. 'Pakistan heeft nooit geholpen om het terrorisme te bestrijden.' De Afghaanse regering beticht Islamabad, in het bijzonder de ISI, ervan de Taliban te steunen.

Een hoge medewerker van de Indiase premier Modi zei dat Trump met zijn harde woorden 'India gelijk heeft gegeven als het gaat om de rol van Pakistan bij het plegen van terreurdaden'. China, dat goede banden heeft met Islamabad, kwam Pakistan echter te hulp. 'Pakistan heeft grote offers gebracht bij het bestrijden van het terrorisme', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing.

Verwacht wordt dat de relatie tussen de VS en Pakistan dit jaar nog verder zal verslechteren. 'De trend was al niet goed en deze tweet is een indicatie van de onrust die ons in 2018 te wachten staat', aldus Michael Kugelman van de Amerikaanse denktank Woodrow Wilson Center.

Meer over