Trump benoemt Pete Hoekstra (63) tot ambassadeur VS in Nederland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de 63-jarige Pete Hoekstra voorgedragen als de nieuwe ambassadeur in Nederland. De geboren Groninger was jarenlang lid van het Huis van Afgevaardigden en staat bekend als oerconservatief en uitgesproken kritisch op de islam.

Eliane Lamper
Pete Hoekstra in 2009 Beeld epa
Pete Hoekstra in 2009Beeld epa

Als het voorstel door de Senaat komt, zal Hoekstra in het najaar naar Den Haag verhuizen. Voor Hoekstra is Nederland geen onbekend terrein: de Republikein werd in Groningen geboren. Op 3-jarige leeftijd emigreerde Pete Hoekstra, toen nog Pieter, naar Michigan. Zijn ouders dachten dat Amerika meer mogelijkheden aan hun kinderen zou bieden dan Nederland. Aanvankelijk sprak het gezin nog Nederlands, maar dat werd al snel losgelaten omdat de Amerikaanse vriendjes van de kleine Hoekstra dat maar raar vonden. Hoekstra spreekt nu nauwelijks Nederlands meer.

Hoekstra is van origine zakenman. Hij verdiende miljoenen als baas van een meubelbedrijf en zat daarna van 1993 tot 2011 namens Michigan in het Huis van Afgevaardigden. Hij was een van Trumps kandidaten voor de functie van CIA-directeur. De baan kreeg Hoekstra niet, maar hij is nog steeds informeel adviseur van de Amerikaanse president en zijn regering. Ook ligt hij goed binnen de Republikeinse partij, waardoor de goedkeuring van zijn voordracht slechts een formaliteit lijkt.

Hoekstra was binnen de Republikeinse partij actief in de Tea Party. Hij staat bekend als oerconservatief: hij is tegen abortus en het homohuwelijk en voor de doodstraf. Hoe hij zijn conservatieve ideeën rijmt met het tolerante karakter van Nederland, is de vraag. Of hij niet het gevoel heeft dat zijn ex-vaderland een soort Sodom en Gomorra is geworden, vroeg de Volkskrant hem in een interview in 2006. 'Zo voel ik dat helemaal niet. Ik kom hier graag,' zei Hoekstra. 'Het is duidelijk dat Nederland op een aantal gebieden een andere keuze heeft gemaakt dan de VS. Dat moet je als buitenlands politicus respecteren, ook al ben je een andere mening toegedaan.'

Islamcriticus

Dat Hoekstra Nederland nog steeds een warm hart toedraagt, blijkt wel uit een toespraak uit 2009 waarin hij het Huis toespreekt over 400 jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten. 'Een unieke vriendschap tussen Nederlanders en Amerikanen' noemt hij het. 'We delen waarden, vrijheid en tolerantie.' Bovendien kent hij hier naar eigen zeggen invloedrijke mensen, ook in de Nederlandse politiek. Dat is bij eerdere Amerikaanse gezanten in Den Haag wel eens anders geweest.

De Republikein is een uitgesproken islamcriticus, die afgelopen jaren geregeld sprak op congressen van de anti-islamdenktank American Freedom Alliance. In 2015 uitte hij kritiek op de situatie in Europa en Nederland. Volgens hem 'heerst er chaos in Europa', en zijn er in Nederland door de radicale islam 'no go-zones' ontstaan. Hij heeft het over moslims in Nederland en Duitsland die niet integreren. Verder houdt Hoekstra zich bezig met inlichtingenkwesties en schrijft hij incidenteel commentaren voor Amerikaanse media als Fox en The Wall Street Journal. Ook is Hoekstra groot voorstander van het omstreden inreisverbod dat Trump in januari invoerde.

Holland

Hoekstra woont nu nog met zijn vrouw en drie kinderen in de stad Holland in Michigan, een omgeving waar de invloed van de Nederlandse kolonisten nog steeds te vinden is. Michigan is een van de staten waar veel Nederlandse emigranten zich rond 1850 vestigden en hun calvinistische cultuur meebrachten. Zo zijn er naast een vuurtoren en een molen in Holland ook gereformeerde kerken te vinden. Naburige dorpen dragen namen als Zeeland, Overisel en Noordeloos.

De functie van Amerikaanse ambassadeur kwam vrij omdat Hoekstra's voorganger Timothy M. Broas in januari vorig jaar ontslag nam. Hij wilde naar verluidt meer tijd besteden aan zijn gezin en ging terug naar de Verenigde Staten.

Meer over