Trump benoemt klimaatscepticus tot leider milieuagentschap

Alweer een vos in een kippenhok. Met de nominatie van Scott Pruitt als hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA geeft Donald Trump opnieuw de leiding over een overheidsdienst aan iemand die het doel van die dienst bestrijdt.

Michael Persson
Scott Pruitt arriveert bij Trump Tower Beeld afp
Scott Pruitt arriveert bij Trump TowerBeeld afp

Pruitt (48) vocht de afgelopen zes jaar als openbaar aanklager van Oklahoma diverse milieumaatregelen aan die door de EPA zijn uitgevaardigd. Hij vocht tegen schonere lucht rond nationale parken, hij vocht tegen beperking van kwik uit schoorstenen van kolencentrales, hij wilde minder ozonreductie en wilde dat de EPA geen zaken meer zou schikken met milieuactivisten.

Zijn bekendste wapenfeit is de strijd tegen het Clean Power Plan, het project waarmee Barack Obama de uitstoot van broeikasgassen uit met name kolencentrales wilde verminderen. Obama wilde de staten verplichte reducties opleggen (waarna de staten zelf mochten bepalen hoe ze die reducties zouden halen). Onder aanvoering van Pruitt hebben 28 staten een rechtszaak tegen de EPA aangespannen. Met succes: het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de uitvoering van Obama's plan voorlopig tegengehouden, in afwachting van een uitspraak van een lagere rechter.

'Debat over opwarming aarde nog niet beslecht'

Het Clean Power Plan is juridisch discutabel - de jurist Laurence Tribe, een van de leermeesters van Obama aan Harvard, zei dat het plan 'de Grondwet verbrandt'. Het Clean Power Plan is een zogeheten uitvoeringsbesluit van de president en dus niet goedgekeurd door het Congres; het berust op een ruime interpretatie van een al bestaande schone-luchtwet uit 1990. De vraag die de armslag van de EPA bepaalt: is een warmer wordende atmosfeer ook een vuiler wordende atmosfeer?

Pruitts verzet is niet alleen juridisch, maar ook politiek/persoonlijk. Hij is nog niet overtuigd van klimaatverandering, schreef hij eerder dit jaar in de conservatieve National Review. 'Het debat over de opwarming van de aarde is nog lang niet beslecht. Wetenschappers zijn het nog steeds oneens over de mate en schaal van het broeikaseffect en de connectie met het menselijk handelen.'

Het is een standaard formulering van broeikassceptici die maar deels recht doet aan de feiten. Dat er een causaal verband is tussen de mens en de opwarming van de aarde wordt door wetenschappers niet meer betwijfeld - ook niet door kritische volgers (zoals in Nederland Marcel Crok). Er is wel een resterend wetenschappelijk debat over de vraag hoe groot het effect is, maar dat heeft niet de relativerende ondertoon van de sceptici. Vooralsnog wijzen de stijgende temperaturen en smeltende gletsjers op de ergste scenario's.

Fastfoodman tegen hoger minimumloon

Trumps beoogde minister van Werkgelegenheid, Andy Puzder, is een miljonair die zijn geld heeft verdiend als directeur van de franchise fastfoodketens Hardee’s en Carl’s Jr. Puzder (66) is tegen verhoging van het minimumloon, tegen uitbetaling van overuren en tegen Obamacare. Maar hij weet waar Amerikanen van houden: hij verkoopt zijn hotdog-hamburgers met hulp van advertenties van vrouwen in bikini’s met de opdruk van de Amerikaanse vlag.

Fossiele industrie

Pruitt krijgt daarbij van alles ingefluisterd door de fossiele industrie. Een van zijn brieven was een letterlijk kopie van een lobbybrief uit de oliewereld - hij had alleen het briefpapier veranderd. Ondanks dit alles mag Pruitt geen verrassende keus heten. Trump heeft tijdens zijn campagne consequent deregulering beloofd. Na Tom Price op Gezondheidszorg, Betsy DeVos op Onderwijs en Ben Carson op Volkshuisvesting is Pruitt de vierde beoogde bewindspersoon die weinig op heeft met overheidsingrijpen.

'Nu Donald Trump zijn nominaties bekendmaakt voor zijn binnenlandse beleid, ontdekken Democraten tot hun afgrijzen dat hij grotendeels meende wat hij zei', schreef de marktgezinde Wall Street Journal donderdag in een hoofdredactioneel commentaar, dat vervolgens gretig werd verspreid door het team van Trump.

Meer over