NieuwsVerenigde Staten

Trump-aanhangers demonstreren in Washington tegen ‘gestolen’ verkiezingen

Naar schatting tienduizenden aanhangers van Donald Trump demonstreren zaterdag in Washington omdat zij net als de president geloven dat de verkiezingen ‘gestolen’ zijn door de Democraten.

Aanhangers van president Donald Trump zaterdag in Washington. Beeld AFP
Aanhangers van president Donald Trump zaterdag in Washington.Beeld AFP

Trumps woordvoerder Kayleigh McEnany sprak op Twitter echter echter van ‘meer dan een MILJOEN aanhangers van president Trump. VERBAZINGWEKKEND. De beste basis in de politieke geschiedenis.’ Trump noemde de mars ‘hartverwarmend’ en maakte een autoritje langs zijn aanhangers, op weg naar zijn golfclub in Virginia.

De ‘Million MAGA March’ was tevoren groots aangekondigd in de media. Gevreesd werd ook voor botsingen tussen voor- en tegenstanders van Trump. Tot dusverre deden zich slechts enkele schermutselingen voor.

Ondertussen lijken de mogelijkheden voor Trump om de verkiezingszege van Joe Biden aan te vechten steeds kleiner te worden. Zestien aanklagers die belast zijn met het toezicht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben verklaard dat zij geen substantiële onregelmatigheden hebben kunnen ontdekken. Zij willen dat minister van Justitie William Barr zijn oproep om verkiezingsfraude te onderzoeken weer intrekt, zo schrijft de Washington Post.

De aanklagers die de brief aan Barr schreven werken bij vijftien verschillende federale gerechtshoven, onder andere in Pennsylvania, North Carolina, Ohio en New York. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei dat de oproep van Barr voorzichtig was geformuleerd en dat het niet de bedoeling was om ‘vergezochte’ aanklachten over verkiezingsfraude te onderzoeken.

Vrijdag verloor Trump drie rechtszaken waarin het verkiezingsproces werd aangevochten, in Arizona, Michigan en Pennsylvania. Ook noemde het ministerie van Binnenlandse Zaken de verkiezingen 'de veiligste in de geschiedenis’.

Meer over Trump

Ongelukje? Trump uitte zich gisteravond voor het eerst aarzelend over zijn toekomst als president.

Alle kiesmannen zijn verdeeld: Biden staat steviger in het zadel na winst in Georgia, North-Carolina gaat naar Trump

Verkiezingsfraude door de Democraten? In het rijke dorp Greenwich zijn ze er nog niet uit.

Meer over