nieuwswashington dc

Trump-aanhangers bestormen Capitool in Washington, Trump houdt zich urenlang stil

Boze aanhangers van president Trump zijn woensdag met geweld het Capitool in Washington DC binnengedrongen. Ze raakten slaags met de politie en dwongen het Congres de zitting af te breken waarin de verkiezingszege van Joe Biden zou worden bekrachtigd. Trump hield zich urenlang stil.

Het Capitool nadat demonstranten door barricades braken en het gebouw bestormden.  Beeld AFP
Het Capitool nadat demonstranten door barricades braken en het gebouw bestormden.Beeld AFP

Tientallen boze demonstranten doorbraken aan het begin van de middag het veiligheidscordon rond het Capitool en drongen het regeringsgebouw met geweld binnen. De politie schoot traangasgranaten af en grendelde het gebouw af. Senatoren en Afgevaardigden, in een gezamenlijke vergadering bijeen, moesten vanwege de wolken traangas gasmaskers opdoen en werden door politieagenten het gebouw uit geëscorteerd.

Een geestelijke hield een gebed in de vergaderzaal, terwijl politici zich afvroegen wat er aan de hand was en politieagenten de toegangsdeuren bewaakten. Demonstranten dwaalden door de gangen, zwaaiend met Amerikaanse vlaggen, en riepen: ‘Waar zijn ze?’ Sommige politici hielden zich in hun kantoren schuil. Enkele demonstranten slaagden erin de vergaderzaal binnen te komen. Eentje beklom het spreekgestoelte en schreeuwde uit: ‘Trump heeft die verkiezingen gewonnen!’

Volgens nieuwszender CNN vuurde zeker een veiligheidsfunctionaris in het gedrang een schot af. Een vrouw zou daarbij in haar borst zijn geraakt en zwaargewond naar een ziekenhuis zijn afgevoerd. Ook meerdere politieagenten zouden gewond zijn geraakt, van wie een ernstig. Zowel vicepresident Mike Pence, die de zitting van het Congres officieel voorzat, als aankomend vicepresident Kamala Harris kon door de politie ongedeerd in veiligheid worden gebracht.

Aanhangers van vertrekkend president Trump in het Capitool Beeld AFP
Aanhangers van vertrekkend president Trump in het CapitoolBeeld AFP

Trump twitterde woensdag tijdens de bestorming van het Capitool dat zijn aanhangers politie en beveiliging moesten ondersteunen. ‘Zij staan waarlijk aan de kant van ons land. Wees vreedzaam.’ De Democratische fractieleiders in Senaat en Huis van Afgevaardigden, Chuck Schumer en Nancy Pelosi, riepen Trump later op het geweld te veroordelen en zijn aanhangers aan te sporen het Capitool onmiddellijk te verlaten.

Aankomend president Biden veroordeelde de bestorming tijdens een persconferentie. Hij noemde het een ‘aanval op de democratie’ en een ‘verschrikkelijke vertoning’, uitgevoerd door ‘een kleine groep extremisten’. Vervolgens richtte Biden zich tot Trump. ‘De woorden van een president doen er toe. In het slechtste geval kunnen ze geweld uitlokken. Ik roep president Trump op nu op de nationale televisie te verschijnen, om de grondwet te beschermen en deze belegering te beëindigen.’

Pas na de oproep van Biden kwam Trump in actie. Hij plaatste een video op Twitter waarin hij alle valse claims herhaalde waarmee hij de gemoederen afgelopen weken had opgestookt. ‘Ik herken jullie pijn en ik weet dat jullie gekwetst zijn. We hadden een verkiezing en die werd ons ontstolen. Een verkiezing die we met een ruime meerderheid wonnen. En iedereen weet het, zeker de andere kant. Maar nu moeten jullie naar huis. We hebben vrede nodig’, aldus Trump tot zijn aanhang.

Alle senatoren zijn  in veiligheid gebracht, onder wie toekomstig vicepresident Kamala Harris en huidig vicepresident Mike Pence. Beeld EPA
Alle senatoren zijn in veiligheid gebracht, onder wie toekomstig vicepresident Kamala Harris en huidig vicepresident Mike Pence.Beeld EPA

De bestorming van het Capitool leidde tot een grote opschaling van politie-inzet. Volgens Reuters werd de FBI ingezet om politie-eenheden rond het Capitool te ondersteunen, volgens CNN zou ook de Nationale Garde van Washington DC zijn gemobiliseerd. Ook de naburige staat Maryland zou nationaal gardisten naar de hoofdstad hebben gestuurd. De burgemeester van Washington DC stelde een avondklok in.

Elders in Washington zou woensdag bij het hoofdkantoor van de Republikeinse partij een explosief zijn gevonden en tot ontploffing gebracht. Volgens The New York Times betrof het een pijpbom. Het hoofdkwartier van de Democratische Partij is geëvacueerd nadat daar een verdacht pakket was gevonden, aldus dezelfde krant.

Demonstranten voor de Senaatszaal. Beeld AP
Demonstranten voor de Senaatszaal.Beeld AP

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden waren woensdag in een gezamenlijke zitting bijeen om de uitslag van de presidentsverkiezingen in november te bekrachtigen en aankomend president Joe Biden tot nieuwe president uit te roepen. Een aantal Republikeinse senatoren maakte bezwaar tegen Bidens zeges in een zestal staten. Vice-president Pence weigerde aan de oproep van Trump gehoor te geven om de bekrachtiging van de uitslag te blokkeren. De Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, weigerde eveneens de verkiezingsuitslag ter discussie te stellen. Kort daarop bestormden de demonstranten het Capitool.

Tienduizenden aanhangers van vertrekkend president Trump waren woensdag in Washington bijeen om te demonstreren tegen wat zij zien als een onrechtmatige verkiezingsuitslag. Trump, die Bidens zege nooit heeft erkend en die wegens vermeende stembusfraude vergeefs tientallen rechtszaken in diverse staten aanspande, had zijn aanhangers de afgelopen weken opgeroepen naar Washington te komen. Woensdag riep hij ze in een speech op, af te marcheren naar Capitol Hill.

Eerder werden twee gebouwen op het terrein het Capitool ontruimd, meldden Amerikaanse media, nadat pro-Trump-demonstranten door een linie dranghekken braken en richting het gebouw van het Capitool zelf renden.  Beeld AP
Eerder werden twee gebouwen op het terrein het Capitool ontruimd, meldden Amerikaanse media, nadat pro-Trump-demonstranten door een linie dranghekken braken en richting het gebouw van het Capitool zelf renden.Beeld AP
Meer over