Truffade: aardappelen met kaas uit de Auvergne

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Truffade (aardappelen met kaas uit de Auvergne), hoofdgerecht voor 4 personen.

Truffade (aardappelen met kaas uit de Auvergne). Beeld Onno Kleyn
Truffade (aardappelen met kaas uit de Auvergne).Beeld Onno Kleyn

Aangeschoten voor de camera staan en toch de nieuwe standaard zetten voor culinaire televisie, dat deed de Britse tv-kok Keith Floyd (1943-2009). In 1988 zag ik zijn BBC-serie over Frankrijk, Floyd on France, en schreef er mijn eerste betaalde artikel over. Floyd kookte op locatie en liet ook van harte zien wat er allemaal misging. In Baskenland kijkt de vrouw des huizes misprijzend toe hoe hij piperade maakt. Volgt een discussie boven de pan - hij sprak uitstekend Frans -, waarna madame toont hoe het echt moet. Voeg er Floyds kruidige opmerkingen en de muziek van de Stranglers bij en je krijgt een beeld.

Ingediënten

- 1 kg vastkokende of halfkruimige aardappelen, geschild, in blokken
- 100 g mager rookspek, in reepjes
- 4 eetlepels eendenvet of olie
- 3 tenen knoflook, gehakt
- 250 g jonge of jong belegen boerenkaas, grof gesneden

Keith Floyd was een scharrelaar die steeds weer nieuwe projecten ondernam: baantjes, restaurants, echtgenotes. Maar vanaf 1984 werd kook-tv maken zijn glorie. Nooit in de studio, altijd in huizen, op boten, wolkenkrabbers, stranden. In Thailand, Australië, Schotland, Italië - de halve wereld. En altijd met a quick slurp onder handbereik. Floyd werd een rolmodel voor vele programmamakers, onder wie Joop Braakhekke. De voltallige internationale kooktelevisie is hem schatplichtig.

Maandag 27/2 is bij FC Hyena in Amsterdam-Noord een Floyd-filmavond. Op fchyena.nl kun je je plek reserveren. Feest!

Ik heb mijn Floyd on France-kookboek nog eens doorlopen en besloot truffade te maken: winters gebakken aardappelen met kaas uit de Auvergne. Maar ik doe het toch net even anders dan hij. Sorry, mate. De eigenlijk onvervangbare verse Laguiolekaas vervang ik door Goudse. Moeten we wel puike boerenkaas nemen.

Bereiding

Doe de aardappelen met het spek en de olie of het vet in een koekenpan. Voeg zout toe en smoor op laag vuur onder een deksel tot de piepers gaar zijn (circa 20 minuten). Haal het deksel weg, zet het vuur wat hoger en schep en druk met de spatel om de stukjes half kapot te maken. Bak tot het lekker kleurt. Voeg de knoflook toe. Nauwelijks meebakken betekent auvergnate heftigheid, iets langer maakt het milder. Geef een draai aan de pepermolen, voeg de kaas toe en laat die al omscheppend smelten. Wacht niet, maar serveer meteen, anders wordt de kaas stug.

Serveer met een groene, beknoflookte salade en denk niet dat dit klein ogende gerecht te weinig zal zijn (tenzij je pubers in huis hebt).

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over